MENIU

Un al doilea vaccin anti-Covid-19 ar putea fi aprobat în SUA. Eficiența acestuia este de aproape 95%

Vaccinul Moderna este sigur și are o eficiență de 94%, spun autoritățile de reglementare, deschizând calea pentru autorizarea de urgență din SUA.

Dacă este aprobat de comisia de vaccinuri de la Food and Drug Administration (FDA), ar putea deveni cel de-al doilea vaccin anti-coronavirus permis în SUA, scrie BBC.

Anunțul specialiștilor vine la o zi după ce americanii au început să primească vaccinuri de la Pfizer-BioNTech. Spre deosebire de vaccinul Pfizer, cel de la Moderna nu necesită depozitare în condiții de frig extrem în timpul transportului.

Datele Moderna au fost publicate de FDA marți, înaintea reuniunii grupului de vaccinuri pentru a discuta despre acreditarea de joi.

Ce au arătat noile date?

Documentul de 54 de pagini spunea că nu există „probleme de siguranță specifice” și că reacțiile adverse grave sunt rare. Dacă este aprobat de către echipa de experți la sfârșitul acestei săptămâni, expedierile ar putea începe în 24 de ore. FDA a găsit o rată de eficacitate de 94,1% într-un studiu care a implicat 30.000 de persoane, conform documentului publicat. Cele mai frecvente efecte secundare au inclus febră, dureri de cap și dureri musculare și articulare.

Săptămâna trecută, FDA a lansat date similare de la Pfizer înainte de a vota pentru eliberarea aprobării.

Compania Moderna a fost fondată în 2010 și până acum nu a avut niciodată un produs care să fi avut nevoie de aprobarea celor de FDA. Acțiunile companiei au înregistrat o creștere de aproape 700% în acest an.

Care este marea deosebire față de vaccinul celor de la Pfizer?

Vaccinul Moderna poate fi transportat la temperaturi de aproximativ -20 de grade Celsius, valori similar cu cele pe care le întâlnim la un congelator obișnuit. Vaccinul Pfizer necesită temperaturi de aproape -70 de grade Celsius, ceea ce face logistica și transportul mult mai dificile.

La fel ca cel de la Pfizer, vaccinul Moderna necesită, de asemenea, un rapel. Al doua vaccinare la Moderna se face la 28 de zile după prima.

Compania își are sediul în Cambridge, Massachusetts și a declarat că, dacă ar fi aprobată, „marea majoritate” a producției vaccinului său ar fi fabricată acolo. Vaccinul celor de la Pfizer este fabricat în mai multe țări, inclusiv în Germania și Belgia.

Mai multe articole despre:
vaccin anti covid moderna pfizer