MENIU

Ultimul sondaj al anului! Rezultatele care îi dau fiori lui Klaus Iohannis

sursa foto: i<a href="http://inquamphotos.com/" target="_blank">nquamophotos</a>/ Virgil Simionescu

SONDAJ IRES. Președintele României se vede pus în fața unui sondaj de-a dreptul copleșitor.

SONDAJ IRES. Klaus Iohannis are în fața un 2015 extrem de dificil. Nu de alta, dar speranțele puse de români în noul președinte al României par uriașe. Cam asta reiese și din datele ultimului sondaj de opinie realizat de IRES în perioada

69% dintre cei care cred că în România a existat un eveniment politic pozitiv în 2014 indică ca răspuns alegerile prezidențiale. De altfel, încrederea în instituția prezidențială are o cotă mare - 51%, în timp ce, spre exemplu, încrederea în prim-ministru este de doar 28%.

SONDAJ IRES Pompierii beneficiază, în continuare, de cea mai mare încredere din partea românilor, 90% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere în aceștia. Sunt urmați de Armată în care au multă și foarte multă încredere 81% dintre români și de SMURD, creditat cu multă și foarte multă încredere din partea a 88% dintre cei chestionați. DNA și Biserica (în general) sunt creditate de 66% dintre respondenți cu multă și foarte multă încredere, urmate fiind de Uniunea Europeană și Jandarmi, de Serviciul Român de Informații și de DIICOT. În Banca Națională a României au multă și foarte multă încredere 55% dintre români, în Justiție 54%, iar în școala românească 51%, remarcă sociologul Vasile Dâncu, pe blog. 

SONDAJ IRES Încrederea în mass media tinde să fie cea mai polarizată: 49% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere, în timp ce alți 49% spun că au puțină și foarte puțină încredere.

La polul opus, se află Parlamentul României în care au multă și foarte multă încredere doar 9% dintre români, iar 89% spun că au puțină și foarte puțină încredere, dar și partidele politice care beneficiază de multă și foarte multă încredere din partea a 10% dintre respondenți. Organizațiile non-guvernamentale se plasează și ele pe ultimele locuri în acest top, doar 26% dintre participanții la studiu creditându-le cu multă și foarte multă încredere. Primul ministru, FMI, sistemul de sănătate din România sau sindicatele se află pe ultimele locuri în ceea ce privește încrederea românilor.

Anul 2014, efervescent din perspectiva dinamicii politicii din România, se încheie cu un optimism al românilor cu privire la ceea ce va aduce anul 2015 pentru țară. Acest optimism se manifestă pe fondul raportului pozitiv în ceea ce privește aprecierea cu privire la direcția spre care se îndreaptă lucrurile în România.
 
Mai optimiști pentru țară decât pentru propria persoană
 
Puțin peste o treime dintre români spun că sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, în schimb 65% susțin că nu mulțumiți. Totuși, 44% cred că peste un an vor trăi mai bine. 33% cred că vor trăi la fel și dor 17% dintre respondenți apreciază că peste un an vor trăi mai prost.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 18-19 decembrie, pe un eșantion de 1.147 de persoane și are o marjă de eroare de ± 2,9%.