MENIU

Ultimul proiect al ministrului Vâlcov: statul se implică în criza creditelor în valută

Proiect important al Finanțelor

Statul a decis, în sfârşit, să se implice, în problema creditelor în valută, în special a celor în franci elvețieni, prin acordarea unor garanţii băncilor care au dat credite în valută. Proiectul are acordul Asociaţiei Române a Băncilor și a fost publicat pe site-ul Finanțelor cu o zi înainte ca ministrul Vâlcov să își încheie de facto mandatul.

Restantierii la banci si-ar putea converti creditele in lei cu o reducere de 15% si cu garantii de stat, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Finanțe "pentru aprobarea unui program care sa vina in sprijinul datornicilor in moneda straina, care nu mai pot sa isi achite ratele la credite".

Ministerul Finantelor a lansat miercuri in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de lege pentru aprobarea unui program care sa vina in sprijinul datornicilor in moneda straina, care nu mai pot sa isi achite ratele la credite.

Mai exact, Ministerul Finantelor propune spre aprobare un program de protectie a populatiei impotriva riscului de depreciere semnificativa a monedei nationale asociat expunerii la credite in valuta, care s-ar putea derula pe o perioada de un an.

Scopul programului este de facilita accesul persoanelor fizice, care au credite ipotecare in valuta, la convertirea in credite in lei garantate de stat.

Persoanele fizice care au credite ipotecare in valuta si care nu-si mai pot achita ratele ar putea beneficia de urmatoarele avantaje. Cei care au restante mai mici de 60 de zile si un venit net de maximum 3.000 de lei ar putea sa-si converteasca creditul din moneda straina in lei, cu o reducere de 15% din suma rezultata in urma conversiei.

In plus, statul le-ar putea garanta creditele convertite, potrivit AvocatNet.ro.

Persoanele fizice care au credite ipotecare in valuta si care nu-si mai pot achita ratele ar putea beneficia de un program de protectie din partea statului, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ. Concret, cei care au restante mai mici de 60 de zile si un venit net de maximum 3.000 de lei ar putea sa-si converteasca creditul din moneda straina in lei, cu o reducere de 15% din suma rezultata in urma conversiei. In plus, statul le-ar putea garanta creditele convertite.

Cine se încadrează la convertirea creditelor în lei

Statul propune şi băncile par să accepte o recalculare a creditului, la un curs cu 15% mai mic decât cel actual. Cine se încadrează la convertirea creditelor în lei:

- creditele luate la un curs de schimb care a crescut între timp cu cel puţin 50%.

- creditele ipotecare

- debiorii cu venituri de maxim 3.000 lei

Mai multe articole despre:
credite credite în valută Darius Vâlcov