MENIU

Ultimatum pentru Grecia. Atena refuză orice concesie. "Doar o minune mai poate evita dezastrul"

Timpul a expirat pentru Grecia

"E nevoie de o minune ca să mai putem ajunge la un rezultat în discuţiile cu Grecia", a declarat un înalt oficial european, premierul Finlandei, în contextul în care guvernul de la Atena a anunţat că nu schimbă niciun cuvânt în planul de reforme deja prezentat.

Grecia nu va prezenta noi propuneri de reformă la reuniunea din această săptămână a miniştrilor de Finanţe europeni, transmite Bloomberg.

Practic, autorităţile de la Atena nu vor face noi concesii pentru deblocarea fondurilor de salvare necesare evitării intrării în incapacitate de plată, chiar dacă la 30 iunie urmează să achite restanţa către FMI de peste 1,5 miliarde euro, tranşă deja amânată.

Ministrul de Finanţe Ianis Varoufakis a declarat publicaţiei germane Bild că autorităţile elene vor în continuare să găsească o soluţie, dar creditorii trebuie să ia propunerile Greciei în serios pentru a pune capăt impasului, scrie Capital.ro.

Oficiali europeni au avertizat în schimb că dacă Grecia nu va prezenta propuneri îmbunătăţite de reformă până joi, şedinţa Eurogroup va fi foarte dură, fiind posibil ca miniştrii europeni să dea Greciei un ultimatum.

"Europa are nevoie foarte curând de un acord solid şi cuprinzător", a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în Parlamentul European, el afirmând că BCE va face tot posibilul ca Grecia să rămână în zona euro.

Pe fondul negocierilor blocate, unii oficiali din zona euro au vorbit despre posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, în timp ce liderii eleni au spus că nu mai pot face concesii.

Discuțiile dintre Grecia și creditorii săi în privința continuării susținerii financiare a țării au cunoscut duminică un nou eșec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată. Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI și riscă foarte mult să nu poată onora această scadență fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii și condiționată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Europenii au decis luni un plan de urgenţă pentru a evita o panică bancară în Grecia dacă Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei până la sfârşitul săptămânii, afirmă Süddeutsche Zeitung, în ediţia de marţi.

Planul are ca scop să pregătească un 'control al fluxurilor financiare' provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, după modelul restricţiilor decise în Cipru în timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet începând din martie, explică ziarul german, fără a cita surse.

Dacă negocierile pentru salvarea Greciei de la un default rămân în impas, ar fi vorba ca 'începând de săptămâna viitoare să se închidă băncile greceşti câteva zile' pentru a le pregăti în vederea acestei limitări a tranzacţiilor, măsură ce ar trebui încă să fie aprobată de parlamentul grec.

În această ipoteză, adaugă Süddeutsche Zeitung, retragerile de la bancomate ar putea fi apoi limitate, chiar şi plăţile electronice realizate în Grecia, dar şi în afara ţării.

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a coborât, vineri, de la 'CCC plus' până la 'CCC' ratingul pe termen lung pentru primele patru bănci grecești, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank, care sunt prezente și pe piața din România, informează un comunicat al S&P.

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia