MENIU

ULEIURI ESENŢIALE, mai eficiente decât ANTIBIOTICELE

Uleiuiri esenţiale mai eficiente ca antibioticele

Atunci când antibioticele se dovedesc ineficiente, anumite uleiuri esențiale luptă cu succes împotriva atacurilor virale.

Din luna noiembrie, circa un milion de francezi s-au îmbolnăvit de o gripă deosebit de virulentă. Medicii sunt îngrijorați îndeosebi de complicații ale gripei – infecțiile pulmonare, scrie Le Point.

În acest an, din cele 338 cazuri de internări la reanimare, majoritatea aveau un virus de tip A, cel mai de temut dintre virușii gripali. Complicațiile și decesele (27 în acest an) afectează mai ales persoanele cu risc (boli pulmonare — astm—, obezitate, boli cardiace și diabet).

Virusul gripei se modifică în fiecare an și își schimbă mijloacele de atac, fenomen care îngreunează protecția prin vaccin. În afara unor cazuri excepționale de complicații, uleiurile esențiale pot avea un rol pozitiv în strategia de prevenire și în cazul contaminării.

Toate au, în proporții diferite, proprietăți antivirale, ceea ce le face deosebit de interesante în cazul virusului gripei, atunci când antibioticele sunt ineficiente (nu acționează asupra bacteriilor). Uleiurile esențiale, prin mecanismul lor de acțiune, au în general aceeași eficiență în fiecare an, oricare ar fi recompoziția anuală a virusului.

Pierre Franchomme, cercetător și specialist recunoscut în uleiuri esențiale de 40 de ani, vorbește despre strategia lui împotriva gripei. Prima direcție de acțiune este întărirea apărării naturale a organismului pentru învingerea gripei, stimulând activitatea acelor ‘natural killers’, agenți din limfocite (globule albe). Susținându-le, se mărește capacitatea organismului de apărare împotriva intrușilor. Potrivit lui Franchomme, uleiul esențial în acest domeniu este cel de piper negru. Fără contraindicații și fără a ustura, se recomandă adulților să ia câte două picături (nu mai mult) pe o pastilă neutră sau pe o bucată de zahăr de două ori pe zi, ca mijloc de prevenție și de trei-patru ori în prima fază a gripei. Cercetătorul amintește și eficiența antivirală a vitaminei C luată în doze mari, recomandând iarna consumul regulat de citrice.

Citeşte mai mult pe doctorulzilei.ro.