MENIU

UE vrea să interzică ținerea păsărilor în cuști. Motivul: vor face „stres de izolare”

Se schimbă regulile de creștere a păsărilor în ferme! Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară cere interzicerea creșterii păsărilor în cuști individuale sau colective și spune că, dacă păsările dacă sunt ținute închise, se ajunge la stresul de izolare.

În două avize științifice publicate recent, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority - EFSA) a recomandat încetarea creșterii păsărilor de curte în cuști și a mutilării acestora, practici pe care le consideră periculoase pentru bunăstarea lor, provocând o mare îngrijorare în industrie. 

Ca măsură preventivă, EFSA recomandă, printre altele, interzicerea creșterii în cuști - individuale sau colective – care, potrivit acesteia, este responsabilă de „stresul de izolare” sau „stresul de grup”, „restricționarea mișcărilor” sau „probleme de odihnă” la aceste păsări.

În același timp, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară  recomandă reducerea masivă a densității păsărilor în ferme și stoparea mutilărilor care constau, de exemplu, în tăierea crestelor sau a ciocurilor acestor păsări pentru a le împiedica să se mutileze între ele. De asemenea, subliniază necesitatea ca aceste păsări să aibă acces la spații în aer liber, sau cel puțin la „verande”, și indică faptul că zgomotul ambiant al fermelor nu ar trebui să depășească 75 de decibeli. În plus, în cazul puilor de carne, ritmul de creştere ar trebui plafonat la 50 de grame pe zi, pentru a menţine păsările sănătoase şi active, se arată în recomandările publicate de EFSA.

Pe de altă parte, reprezentanții industriei de profil spun că măsura ar putea duce la scumpiri ale cărnii și ouălor, dar și la creșterea importurilor.