MENIU

UE, despre migranții aduși de Belarus la granița cu Lituania: "Un ATAC DIRECT contra Uniunii Europene". MĂSURI pentru ca valul de migrație din 2015/2016 să NU se repete

Migranți - imagine cu notă sugestivă

Statele Uniunii Europene au acuzat, miercuri, Belarusul - despre care se spune că este nooua poartă a migranților către UE - de efectuarea unui ”atac direct” prin împingerea peste graniţă a solicitanţilor de azil, susținând că autoritățile belaruse ”se folosească de fiinţele umane în scopuri politice”. În plus, îngrijorate fiind de perspectiva creşterii numărului de migranţi afgani ca urmare a situației tensionate din această țară continentală, situată în Asia de Sud, acestea au convenit că trebuie să îşi întărească frontierele externe. Discuțiile pe cele două teme au fost purtate în cadrul reuniuii extraordinare, organizată în regim de videoconferinţă, consacrată situaţiei migranţilor veniţi din Belarus către ţări membre UE, precum Lituania, Letonia şi Polonia. 

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko că a orchestrat sosirea a mii de oameni la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice. Drept urmare, miniştrii de interne ai celor 27 de naţiuni ale UE au afirmat, într-un comunicat remis presei, că Belarusul încearcă să ”se folosească de fiinţele umane în scopuri politice”.
 
"Acest comportament agresiv ... este inacceptabil şi echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea şi punerea UE sub presiune", au se arată în comunicatul citat.
 
Problema a devenit și mai stringentă în urma preluării puterii în Afganistan de către talibani, fapt ce i-a determinat pe mulţi afgani să încere să fugă din ţară, temându-se de posibile represalii.
 
În acest context extrem de delicat, statele membre ale UE sunt îngrijorate în legătură cu o posibilă repetare a crizei migraţiei din Europa, din perioada 2015-2016, când sosirea haotică a mai mult de un milion de oameni din Orientul Mijlociu a tensionat sistemele de securitate şi de asistenţă socială şi a alimentat susţinerea grupurilor de extremă dreapta.
 
Fără să facă vreo referire directă la situația din Afganistan, miniștrii de interne au subliniat că ”este necesară consolidarea întregii frontiere externe” a UE pentru a preveni trecerile ilegale în viitor.

Instalarea unui gard şi a unui sistem de monitorizare ar putea costa mai mult de 500 de milioane de euro (585 milioane de dolari) a afirmat 
ministrul de interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, precizând că ţara sa speră la sprijinul UE.