MENIU

UE își schimbă strategia în relația cu Rusia. Ce le-a cerut Klaus Iohannis liderilor europeni la Bruxelles

Klaus Iohannis

Liderii UE au condamnat acțiunile ”ilegale și provocatoare” ale Rusiei la adresa Uniunii și au solicitat Înaltului Reprezentant și Comisiei Europeane, la finalul summitului care a avut loc luni și marți la Bruxelles, să elaboreze un document care să prezinte opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Moscova. Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea consolidării securității partenerilor estici. 

În cadrul discuțiilor de la summit, liderii europeni au condamnat acțiunile ”ilegale, provocatoare și disruptive” ale Federației Ruse la adresa Uniunii și statelor sale membre și au reafirmat unitatea și solidaritatea Uniunii Europene, precum și sprijinul pentru Republica Cehă, respectiv pentru partenerii estici.

Iohannis a cerut UE să se implice în vederea consolidării securității țărilor din est, printre care Republica Moldova și Ucraina. 

”Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru o abordare unitară și solidară a Uniunii, bazată pe cele cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, Președintele României a susținut necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii, care să conțină opțiunile de politică privind abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă, apreciind necesară o implicare a Uniunii pentru consolidarea securității și stabilității partenerilor estici, prin toate politicile și instrumentele europene, și, în special, a Parteneriatului Estic”, a transmis Administrația Prezidențială. 

În actualul context, liderii europeni au solicitat Înaltului Reprezentant și Comisiei Europene să prezinte un document care să conțină opțiuni de politică privind viitoarele relații cu Federația Rusă, în perspectiva reuniunii Consiliului European din iunie, mai precizează sursa citată. 

 

Mai multe articole despre:
klaus iohannis summit bruxelles relatia ue rusia