MENIU

UE: Eliberarea oraşului Mosul este o etapă decisivă în lupta antiteroristă

UE: Eliberarea oraşului Mosul este o etapă decisivă în lupta antiteroristă

Comisia Europeană apreciază eliberarea oraşului irakian Mosul de sub ocupaţia Statului Islamic ca pe o etapă decisivă în lupta împotriva terorismului, se arată într-un comunicat comun publicat duminică de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru ajutoarele umanitare, Christos Stylianides. Guvernul irakian a anunţat duminică victoria de la Mosul după o campanie care a durat aproape nouă luni. 

Documentul citat de AFP aduce un omagiu "curajului poporului irakian, guvernului şi forţelor armate, precum şi sacrificiului de vieţi ale militarilor şi civililor pentru obţinerea victoriei". UE subliniază şi importanţa protejării civililor. Mogherini şi Stylianides mai consideră că este vitală restabilirea încrederii între comunităţi, pentru ca irakienii să poată începe construcţia unui viitor împreună. Oficialii europeni au reafirmat că UE va sprijini Irakul cu ajutoare umanitare şi în domeniul securităţii, pentru a permite ţării să depăşească obstacolele din calea stabilizării şi reconcilierii. 

Oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak, fusese ocupat de luptătorii Statului Islamic în iunie 2014, odată cu alte teritorii, şi a devenit principalul bastion al jihadiştilor în această ţară.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
UE Mosul eliberare ISIS