MENIU

UE avertizează: Vaccinul anti-COVID trebuie să fie pentru toți, nu pentru cine plătește

vaccin

Uniunea Europeană atenționează că orice vaccin împotriva coronavirus trebuie pus la dispoziție, în mod echitabil, tuturor statelor. Anunțul vine după ce gigantul farma Sanofi a afirmat că primele tranșe de vaccin COVID vor fi rezervate pentru Statele Unite.

 

"Vaccinul împotriva COVID este un bun public global, iar accesul la acesta trebuie să fie echitabil și universal," a afirmat, joi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, citat de AFP.

Precizarea vine după ce directorul Sanofi a provocat un val de critici în Franța, anunțând că pacienții americani vor beneficia primii de tratament, pentru că Washingtonul a finanțat generos cercetările. Mai mulți miniștri din cabinetul francez au calificat declarația drept ,,inacceptabilă".

Uniunea Europeană a organizat o strângere de fonduri la nivel global pentru a finanța cercetările în acest domeniu, însă Statele Unite au refuzat să participe.

Pe de alt[ parte, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că un vaccin contra temutului virus ar putea fi gata în termen de un an, în cel mai optimist scenariu. Și ministrul român al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Realitatea PLUS că e puțin probabil ca până în toamnă să existe un tratament pus la punct, în eventualitatea unui al doilea val.

 

Mai multe articole despre:
vaccin virus covid sanofi farma