MENIU

UE a făcut primul pas pentru suspendarea vizelor pentru RUȘI, din cauza războiului din Ucraina - DECIZIA care îl va înfuria pe Putin

UE a făcut primul pas pentru suspendarea vizelor pentru RUȘI, din cauza războiului din Ucraina - DECIZIA care îl va înfuria pe Putin

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că miniștrii de externe ai UE și-au dat votul pentru suspendarea vizelor în statele UE pentru cetățenii ruși. 

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat miercuri că miniștrii de externe ai UE au convenit să suspende Acordul cu Rusia privind facilitarea obţinerii vizelor, din cauza războiului din Ucraina. Dar miniștrii de externe din UE nu au ajuns la un consens legat de interzicerea generală a  vizelor de călătorie pentru ruși, deoarece statele membre au păreri împărțite în această problemă, potrivit Deutsche Welle.

Marți, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să acționeze acum și să „închidă ușa” turiștulor ruși pentru a schimba cu adevărat Rusia.

„Am asistat la o creștere substanțială a trecerilor de frontieră dinspre Rusia către statele vecine. Acest lucru devine un risc de securitate. Prin urmare, suntem de acord astăzi cu miniștrii de externe ai UE cu privire la suspendarea totală a Acordului privind facilitarea obţinerii vizelor între UE și Rusia”, a anunțat scris Josep Borrell, pe Twitter.

Decizia are ca scop să prevină practica de „visa shopping”, folosită de ruşii care încearcă să intre mai uşor în UE prin statele membre cu reguli mai relaxate, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Praga, potrivit Agerpres.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană cu vize Schengen emise de unele state membre.

Decizia va face ca procesul de acordare de vize să fie mai complicat, mai scump şi mai birocratic şi va creşte timpul de aşteptare pentru aprobare, conform Comisiei Europene.

Vizele erau deja acordate unui număr limitat de categorii de cetăţeni ruşi. Josep Borrell a spus că acesta nu este un text legal, ci doar un acord politic la ora actuală, potrivit CNN. Acordul va trebui aprobat de toate statele membre.

„Am văzut mulţi ruşi călătorind pentru vacanţe şi cumpărături de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Nu pot fi menţinute activităţile obişnuite”, a mai precizat șeful diplomației UE.

Chiar dacă s-a convenit în legătură cu suspendarea vizelor pentu ruși, miniștrii de externe nu au luat o decizie finală legată de interzicerea vizelor de călătorie pentru ruși, din cauza poziției diferite a statelor membre.

Cât de mulți ruși călătoresc în țările din UE?

Potrivit Frontex, aproape un milion de călători cu pașapoarte rusești au venit în UE de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu șase luni. Majoritatea covârșitoare a acestor călători au sosit în Finlanda (333.000), Estonia (234.000) și Lituania (132.000).

Numărul mare de călătorii pe cale rutieră către țările vecine UE poate fi explicat prin lipsa zborurilor directe între Rusia și bloc de la izbucnirea războiului. Astfel că în țări precum Germania și Franța este mai greu să ajungă. 

Mai multe articole despre:
vize rusi vize calatorie rusi ue razboi ucraina