MENIU

UDMR, alianță strategică cu Viktor Orban. Mesaje dure anti-București, rușii în alertă

Orban și Hunor

UDMR face o mișcare politică surprinzătoare, în contextul alegerilor europarlamentare. Formațiunea condusă de  Kelemen Hunor și-a prezentat joi, la Cluj-Napoca, un program electoral cu accente de autonomie regională intitulat „Transilvania prosperă, Europa puternică”. Presa maghiară vine cu informații surprinzătoare despre noua relație UDMR-Fidesz, iar agenția Sputnik avertizează cu privire la "revizionismul" maghiar iminent.

Mesajele exprimate de liderii maghiar sunt extrem de dure la adresa Guvernului de la București. UDMR cere în primul rând regruparea fondurilor europene pentru dezvoltare regională.

"Să nu lăsăm guvernul de la București să își bată joc de proiectele finanțabile din aceste fonduri. Cerem descentralizarea resurselor, regruparea unei sume de două miliarde de euro în beneficiul Programului Operativ Regional și în interesul comunităților locale", se spune ]n programul UDMR.

„Pe 26 mai se va decide dacă vom avea o reprezentare maghiară puternică la nivel european sau dacă la Bruxelles se va face auzită doar vocea politicienilor români", spun liderii maghiari care acuză Bucureștiul că a lăsat situația minorităților nerezolvată.

"În pofida declarațiilor sonore ale reprezentaților statului și ale politicienilor români de vârf, cunoaștem adevărul: România nu este un stat exemplar, situația minorităților nu este rezolvată. Prin urmare se face necesară o reglementare la nivel european", se menționează în program.

Ce scrie azi presa maghiară despre strategia lui Viktor Orban

Presa maghiară relevă azi posibilitatea ca Fidesz să atragă după sine în grupul suveranist din Parlamentul European UDMU și alte partide ale minorităților maghiare din țările învecinate Ungariei.

Cotidianul ungar NÉPSZAVA face o analiză a relațiilor actuale dintre FIDESZ și partidele minorității maghiare din statele vecine și arată că UDMR a devenit un aliat strategic al lui Viktor Orban.

Publicația, citată analizează și posibilitatea ca UDMR să iasă din PPE odată cu FIDESZ, dar arată că intrarea în grupul euroscepticilor ar duce la pierderea publicului maghiar care se poziționează pro-UE, potrivit RADOR.

"Luni, Viktor Orbán i-a primit la Mănăstirea Carmelitană din Budapesta pe preşedinţii organizaţiilor maghiare din PPE. La eveniment au participat vicepremierul ungar – preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat (KNDP), Zsolt Semjén, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare din Slovacia, József Menyhárt şi preşedintele Uniunii Maghiare din Vojvodina (UMV), István Pásztor.

Potrivit relatărilor, „dincolo de problemele actuale privind strategia naţională şi politica europeană, liderii maghiari de partid au discutat despre apropiatele alegeri europarlamentare, precum şi despre programele de dezvoltare economică realizate dincolo de frontiere cu ajutor din partea guvernului ungar".

Faptul în sine că aceste partide maghiare care se pregătesc să facă parte din Parlamentul European poartă negocieri nu conţine nimic nepotrivit, însă totuşi există câteva puncte de vedere care lasă loc unor incertitudini în privinţa conţinutului real al comunicatului oficial. La alegerile europarlamentare anterioare nu existase încă o campanie maghiară coordonată a PPE şi nici asupra vreunuia dintre partidele maghiare membre PPE nu a planat vreun pericol de excludere. Viktor Orbán şi Fidesz şi-au garantat susţinerea directă din partea Partidului Comunităţii Maghiare (MKP) la toate alegerile de până acum, însă în cazul UDMR, această relaţie de încredere constituie ceva relativ nou", relatează cotidianul citat de Rador.

Sputnik:Pericol pentru România: UDMR ar putea trece la suveraniști la comanda lui Orban

Dacă Fidesz trece la grupul suveranist, același lucru l-ar putea face și UDMR la comanda lui Viktor Orban, iar România nu are o contrapondere în acest grup pentru a-și apăra interesele, scrie agenția rusă Sputnik.
 
"Există așadar posibilitatea ca UDMR, care nu face un pas fără acordul premierului Ungariei, să își continue politica revizionistă după alegerile din mai într-un grup în care România nu va avea niciun reprezentant care să contrabalanseze influența maghiară", scrie Sputnik.
 
Dacă toate partidele maghiare din UE vor asculta de ordinul lui Viktor Orban, care le finanțează, și vor trece alături de Fidesz la suveraniști, polul de influență maghiar va fi unul considerabil în acest grup care va deveni de primă importanță în Europa

Propaganda rusă avertizează: Fără o contrapondere românească, maghiarii își vor desfășura propriile politici separatiste în grupul suveranist și vor apăsa și mai tare pedala revizionistă, în timp ce ”elitele” de la București vor aștepta ca Europa să îi apere.

Mai multe articole despre:
UDMR Viktor Orban