MENIU

Ucraina și-a arborat din nou steagul pe Insula Șerpilor. Enclava, SCENA unui moment inedit la debutul invaziei ruse în Ucraina

Steagul Ucrainei arborat pe Insula Șerpilor / Captură foto

Forțele armate ucrainene au ridicat drapelul țării pe Insula Șerpilor, după ce au forțat retragerea Rusiei de pe acest teritoriu de importanță strategică. Anunțul a fost făcut, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului militar de Sud, relatează CNN. Insula este situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura.

„Steagul Ucrainei a fost instalat pe insulă… operațiunea a fost finalizată, insula a fost readusă sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat luni Humeniuk, fără a oferi detalii suplimentare.

Rusia a anunţat, pe 30 iunie, că se retrage din Insula Şerpilor, o enclavă mică, dar importantă din punct de vedere strategic în Marea Neagră, ca "un gest de bunăvoinţă". În schimb, Ucraina consideră că retragerea trupelor ruse este consecinţa faptului că Moscova nu poate să-şi continue strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.

La nicio zi după anunțul părăsirii Insulei Șerpilor, armata ucraineană a acuzat forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra enclavei din Marea Neagră.

Teritoriul mic, dar strategic, al acestei insule cu o suprafață de doar 17 hectare, a fost scena unui moment inedit de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Ne amintim cu toții, cu siguranță, de cererea unei nave de război rusești făcută apărătorilor ucraineni de a se predea și răspunsul îndrăzneț al acestora: „Russian warship, go f*** yourself”.

Insula Șerpilor se află la aproximativ 48 de kilometri de coasta Ucrainei și este aproape de culoarele maritime care duc spre Bosfor și Mediterană.