MENIU

Ucraina se așteaptă la o debarcare sigură a rușilor la Odesa - Atacul asupra portului de la Marea Neagră continuă

Război Ucraina-Rusia. Odesa Foto: Profi Media

Rusia nu va renunța la planul de a cuceri Odesa, avertizează Ucraina.

Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, relatează vineri DPA, Ukrainska Pravda şi Unian.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului operativ 'Sud', drone de recunoaştere şi de atac ruseşti survolează din ce în ce mai frecvent această regiune.

În plus, marina rusă continuă să aibă o prezenţă puternică în largul coastelor aflate sub control ucrainean.

Localnicilor li s-a recomandat să stea departe de plaje şi alte zone interzise de pe litoral şi să nu se aventureze în larg cu ambarcaţiuni mici. De asemenea, populaţia este invitată să semnaleze activităţi suspecte dinspre mare.

În ultima săptămână, rușii au atacat constant portul de la Marea Neagră.

Marți, Rusia a lovit un aerodrom militar din apropierea oraşului Odesa, din sud-vestul Ucrainei, cu rachete, şi a distrus drone, rachete şi muniţie furnizate Ucrainei de către Statele Unite şi aliaţii săi europeni, printre care şi drone de tip Bayraktar TB2. 

Guvernatorul Odesei, Maksim Marchenko, a declarat că un atac cu rachete a vizat oraşul-port de la Marea Neagră luni seară, atac care s-a soldat cu morţi şi răniţi.

Între timp, presa de la Moscova scrie că Duma de Stat a cerut referendum în Odesa. Parlamentul Federației Ruse a solicitat organizarea de referendumuri în regiunile de sud ale Ucrainei.