MENIU

Ucraina nu exclude un ”război total” cu Rusia. Anunțul liderului de la Kiev despre aderarea la NATO

Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei a declarat vineri, la Summitul Strategiei Europene de la Ialta, că un război total cu Rusia este o posibilitate. Volodimir Zelenski a vorbit și despre necesitatea ca țara sa să fie primită în NATO. 

Întrebat dacă ar putea exista cu adevărat un război total cu Rusia, Zelenski a răspuns: ”Cred că se poate întâmpla”.
”E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”, a adăugat președintele. 

Acesta a precizat că peste 14.000 de oameni au murit în conflictul din estul Ucrainei, declanșat în 2014, unde separatiștii beneficiază de sprijinul Moscovei. 
Președintele Ucrainei a transmis că vrea să aibă o întâlnire substanţială cu omologul rus. 

Tensiunile dintre Kiev şi Moscova s-au amplificat la începutul acestui an, când luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, iar Rusia a masat mai multe trupe în apropierea graniţei. Moscova a acuzat Ucraina că a pierdut interesul în discuţiile de pace, în timp ce Zelenski a insistat fără succes pentru o întâlnire cu Putin în zona de conflict.

”Sincer, nu am timp să mă gândesc la el (la Vladimir Putin - n.red). Sunt mai interesat dacă putem cu adevărat să avem o întâlnire substanţială, şi nu declarativă, aşa cum face cu unele state.
Astăzi mi se pare că ei nu par să vadă sensul rezolvării unor chestiuni. Încheierea războiului şi rezolvarea rapidă a chestiunilor legate de conflict - nu îşi doresc asta”, a spus Zelenski. 

Liderul de la Kiev a precizat că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit, dar a deplâns faptul că țara sa nu a primit un răspuns clar la solicitarea sa de a adera la NATO, un pas care ar înfuria cu siguranţă Moscova.
”Nu am primit o poziţie directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de mult timp”, a punctat președintele.
Zelenski a mai declarat că un refuz de a primi Ucraina ar slăbi NATO şi ar face jocul Rusiei, potrivit Agerpres.