MENIU

Kievul critică Polonia pentru interdicția privind cerealelor ucrainene: „Rusia mănâncă floricele şi se bucură...”

Cereale

Kievul consideră că decizia Varşoviei de a interzice vânzarea produselor agricole ucrainene în Polonia este „nejustificată" şi „ilegală" şi avertizează că Rusia profită deja de această situaţie pentru a creşte presiunea asupra economiei ucrainene prin blocarea exportului de cereale prin coridorul Mării Negre.

„Pentru noi aceste măsuri sunt nejustificate şi ilegale", a declarat într-un interviu acordat EFE responsabilul pentru comerţ al guvernului ucrainean, Taras Kacika, care a explicat că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru „revenirea la normalitate" şi pentru ca produsele agricole ucrainene să poată fi vândute din nou în întregul bloc comunitar, relatează HotNews.ro.

Kacika, care este şi ministru adjunct al economiei, a legat blocada rusă a navelor care folosesc coridorul pentru exporturile de cereale ucrainene convenit cu Kievul de controversa comercială cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, care au luat măsuri similare.

„Rusia mănâncă floricele în timp ce urmăreşte ce se întâmplă la graniţa noastră de vest şi se bucură de disputa noastră cu Polonia", a declarat Kacika.

„De îndată ce s-a produs această situaţie, Rusia a paralizat funcţionarea coridorului şi acum spune că nu va prelungi acordul" care permite exportul de cereale prin Marea Neagră, a adăugat viceministrul ucrainean. „Tot ce vor (ruşii) este să crească presiunea", a subliniat el.

 

Mai multe articole despre:
ucraina cereale polonia blocada cereale