MENIU

Ucraina acuză UE după propunerile de aderare: „Sunt ofensatoare. Nu avem nevoie de un surogat. Ambiguitatea l-a încurajat pe Putin”

Ucraina acuză UE după propunerile de aderare - Mesaj de la Kiev

Ucraina nu este mulțumită de condițiile puse de Uniunea Europeană pentru aderare. Kievul acuză propunerile ambigue făcute de Bruxelles.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, susține că propunerile unor formate diferite pentru aderarea la UE „sunt ofensatoare”. Șeful diplomației ucrainene adaugă însă că speră ca țara sa să obțină statutul de candidat la aderarea la UE.

Reacția vehementă a lui Kuleba vine după ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a susținut înființarea unei structuri tip antecameră pentru statele candidate la aderarea la UE.

„Ambiguitatea strategică cu privire la perspectiva europeană a Ucrainei, pe care unele capitale europene au urmărit-o în ultimii ani, a eșuat și trebuie să se termine”, a spus Kuleba.

„Acest lucru l-a încurajat doar pe Putin”, a mai precizat Kuleba, pe Twitter.

„Nu avem nevoie de surogate pentru statutul de candidat la aderare, care să demonstreze o atitudine <<de mâna a doua>> față de Ucraina și să ofenseze sentimentele ucrainenilor”, a mai spus ministrul ucrainean de externe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, pe 28 februarie, chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus, în primele zile după invadarea ordonată de Putin. Apoi, pe 18 aprilie, a completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, un prim pas pentru obținerea statutului de țară candidată pentru intrarea în blocul european.