MENIU

Ucraina a raportat cel puțin 15.000 de crime de război - Militari ruși de TOP pe lista celor 600 de suspecți

Război Ucraina. Cimitir în Bucha după atrocitățile rușilor Foto: Profi Media

Aproximativ 15.000 de posibile crime de război au fost raportate în Ucraina de la începutul războiului început de Vladimir Putin în urmă cu trei luni, pe 24 februarie.

Aproximativ 15.000 de posibile crime de război au fost raportate în Ucraina de la începutul războiului, cu 200 până la 300 de crime raportate zilnic, a anunțat procurorul general al Ucrainei - Irina Venediktova.

Aproximativ 600 de suspecţi de crime de război au fost identificaţi deja şi s-a început urmărirea penală pentru 80 dintre aceștia, a mai spus Venediktova într-o conferință de presă la Haga.

Lista suspecților de crime de război include „militari de top, politicieni și agenți de propagandă ai Rusiei”, a adăugat Venediktova.

Rusia a negat permanent implicarea în crime de război și că ar fi vizat civili în atacurile din Ucriana. Oficialii de la Kremlin, în frunte cu președintele rus Vladimir Putin susțin că „operațiunea militară soecială” pentru „demilitarizare și denazificare”, cum este denumit războiul pornit în Ucraina, protejează civilii.

Dintre cele 15.000 de presupuse crime de război, câteva mii au fost identificate în regiunea Donbas de est, care acum este scena unor lupte aprige între trupele ruse și ucrainene.

Presupusele crime de război din regiune includ și deportarea în Rusia. Mai multe acuzații au fost deja lansate de administrația de la Kiev în legătură cu posibilul transfer forțat de oameni - inclusiv în cazul adulților și copiilor,  adulți și copii - în diferite părți ale Rusiei, a spus Venediktova. În plus, „tortura, uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile sunt, de asemenea, suspectate drept crime de război”, a adăugat ea.

Curtea Penală Internațională și-a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori folosită vreodată și speră să deschidă un birou în capitala Ucrainei, Kiev, notează BBC.

Anunțul lui Venediktova vine după ce doi soldați ruși au fost condamnați marți, în Ucraina, la 11 ani și jumătate de închisoare pentru bombardarea zonelor civile. Primul soldat rus care a fost judecat în Ucraina, sergentul Vadim Shishimarin, a fost condamnat, în urmă cu o săptămână, la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil. Acesta a pledat vinovat la acuzațiile aduse în primul proces al unui soldat rus în Ucraina.