MENIU

Ucraina: 10.000 de persoane strămutate, în majoritate tătari

Ucraina: 10.000 de persoane strămutate, în majoritate tătari

Aproximativ 10.000 de persoane, în majoritate etnici tătari, au fost strămutate în Ucraina, a avertizat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului (UNHCR), care subliniază că strămutarea a început înaintea referendumului din martie privind Crimeea, relatează AFP.

'Majoritatea localnicilor strămutați sunt tătari, deși autoritățile locale au semnalat o recentă creștere privind înregistrarea persoanelor de etnie ucraineană, rusă și a familiilor mixte', potrivit unui comunicat al UNHCR, scrie Agerpres.

'În Ucraina, UNHCR constată o creștere continuă și solidă a persoanelor strămutate care afectează de acum aproximativ 10.000 de persoane. Cel puțin o treime dintre persoanele strămutate sunt copii', a declarat un purtător de cuvânt al organizației la Geneva, Adrian Edwards, în cursul unei conferințe de presă.

'Situația din estul Ucrainei este clar responsabilă de aceste strămutări', a afirmat el. Majoritatea populației strămutate se deplasează spre centrul țării (45%) sau spre vest (26%), potrivit datelor deținute de
UHCR.

Persoanele strămutate afirmă că își părăsesc casele deoarece se simt amenințate sau se tem, menționează UNHCR. Purtătorul de cuvânt al ONU a explicat că încă nu are o 'imagine clară' asupra identității persoanelor ce amenință populația.

UNHCR, în partenariat cu autoritățile locale și alte agenții umanitare, le acordă ajutor persoanelor grav afectate. Până în prezent, aproximativ 2.000 de persoane au primit un ajutor financiar.

Mai multe articole despre:
Ucraina ONU UCRAINA persoane strămutate