MENIU

Ucigaşul tăcut! Mergeţi urgent la medic dacă simţiţi această senzaţie

Motivul pentru care boala cronică de rinichi este considerată un ucigaş silenţios este acela că simptomele care preced afecţiunea renală se pot întinde pe câţiva ani fără să ne dăm seama că ceva se întâmplă cu rinichii noştri, până ce va fi apoi prea târziu. Boala ajunge deja în stadiul final şi devine foarte greu de tratat.

Boala cronică de rinichi apare atunci când funcţia dumneavoastră renală se diminuează lent şi progresiv. Nu există o modalitate de vindecare a boalii cronice de rinichi, dar dumneavoastră puteţi face tot ce va stă în putinţă pentru a încetini evoluţia celor cinci stadii ale bolii. Practic, rinichii dumneavoastră sunt consideraţi sănătoşi şi normali atât timp cât au o funcţie de filtrare normală, iar în urină nu sunt prezente semne de sânge sau proteine. Nivelul funcţiei de filtrare depinde de vârstă dumneavoastră şi de mulţi alţi factori care pot avea impact asupra rinichilor. Dacă funcţia rinichilor scade în permanenţă, sunteţi considerat(a) diagnosticat(a) cu insuficienţă cronică renală.

Rinichii dumneavoastră îşi pot pierde treptat capacitatea de a filtra toxinele din sânge. Procesul insuficienţei cronice renale este împărţit în cinci stadii: în stadiile 1 – 4, obiectivul este de a păstra funcţia rinichilor, în timp ce în stadiul 5, dializa sau transplantul reprezintă singurele opţiuni pentru să învingeţi boala, conform andreilaslau.ro.

Ca să vă salvaţi rinichii, este important să cunoaşteţi următoarele lucruri despre boală cronică de rinichi:

– este un ucigaş silenţios
– fazele incipiente al bolii nu prezintă simptome
– este o boală progresivă
– este tratabilă
– analizele de sânge şi urină sunt cele necesare pentru identificarea afecţiunii renale
– progresia bolii duce ia insuficientă renală
– afecţiunea renală cauzează daune întregului corp

Pacienţii cu boală renală cronică pot să nu prezinte simptome până la momentul în care funcţia renală este grav afectată.

Mergeţi imediat medicul la primul semn de infecţie a rinichilor sau a vezicii urinare, precum senzaţie de arsură sau durere la urinat, urină tulbure sau roşiatică, dureri lombare sau tremur corporal.