MENIU

Ucigaşul silenţios: Boala care omoară 350.000 de oameni, anual. Mulţi nu ştiu că sunt bolnavi

Trei sferturi dintre cei infectați cu virusul hepatitic C nu știu acest lucru, a afirmat managerul Institutului “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, la o conferință de specialitate organizată de Fundația “Prof. Dr. Matei Balș” și Academia Română.

“Avem circa 600.000 de pacienți cu hepatită C. (…) Stăm mai prost în partea de epidemiologie. Sunt județe în care nu avem nici măcar un epidemiolog. Nici măcar unul. Unele dintre județele respective chiar au treabă cu niște porturi. Giurgiu vă spune ceva? (…) Doar 75% din cei care sunt infectați cu virusul hepatitic C — și vedeți că la nivel planetar discutăm de circa 130 — 170 de milioane — deci 75% dintre ei nu știu că sunt, nu au habar că sunt infectați. Iar dintre cei care știu, ceilalți 25%, doar 3 până la 5% au acces la terapii”, a spus profesorul doctor, la conferința “Hepatita C de la condamnare la vindecare — tratament și control”.

El a citat o statistică a OMS potrivit căreia una din 50 de persoane este infectată cu virusul hepatitic C, respectiv una din 50 de persoane are posibilitatea să aibă virus hepatitic B.

“Știm că peste 350.000 de oameni mor anual din cauza bolii cronice de ficat date de virusul hepatitic C. Acestea sunt date cât se poate de clare ale OMS. (…) Am făcut o cercetare pe 12.000 de persoane în cursul anului 2016, o analiză care a fost după toate standardele științifice, inclusiv analize statistice, și au fost incluse toate județele din România. Rezultatele finale au fost cam așa: avem niște zone roșii în care prevalența este de peste 8%, avem niște zone care sunt mai pale între 2-7% și avem doar câteva arii în care avem sub 2% prevalență de moment a virusului hepatitic C. (…) 37% din populația generală s-a testat pentru B și C și 17,7% pentru HIV, pe când utilizatorii de droguri 85%, respectiv 83% s-au testat cel puțin o dată”, a precizat Streinu-Cercel.

Sursa: doctorulzilei.ro

Mai multe articole despre:
hepatita C