MENIU

Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul anului! De ce nu a impus Ankara sancțiuni Moscovei

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan

Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul anului 2022 și până în prezent, arată noi date publicate, luni, în contextul în care Moscova și Ankara par să își consolideze cooperarea în domeniul energetic după ce Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei.

Tranzacțiile comerciale dintre Turcia și Rusia au crescut exploziv începând cu această primăvară întrucât, spre deosebire de Uniunea Europeană și alte state partenere din NATO, Ankara nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei și a economiei sale din cauza „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie, relatează HotNews.ro, care citează Reuters. 

Potrivit sursei citate, Turcia și-a sporit importurile de petrol rusesc la peste 200.000 de barili pe zi, comparativ cu doar 98.000 de barili în același interval de timp din 2021. Ankara susține că nu impune sancțiuni împotriva Rusiei deoarece este dependentă de importurile energetice din această țară.

Președintele Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul acestei luni, anunțând că au convenit să aprofundeze colaborarea în domeniul economic dintre țările lor.

Noile date publicate luni arată că principalele rafinării din Turcia au fost printre beneficiarele creșterii importurilor de petrol rusesc din Siberia și zona munților Ural, în timp ce achizițiile de petrol din Marea Nordului, Irak și Africa de Vest au scăzut ca volum, mai arată sursa citată. 

Mai multe articole despre:
turcia ankara petrol petrol rusesc rusia