MENIU

Turcia, ofensivă militară în Siria! A început războiul împotriva kurzilor

<p>Zona bombardata din Tal Abyad</p>
<p>Zona bombardata in&nbsp;<span>Ras al-Ain</span></p>

Război în Siria! Turcia a început miercuri operațiunea militară în nordul Siriei impotriva kurzilor. Președintele Erdogan a anunțat pe Twitter începerea invaziei și spune că „obiectivul acesteia este restabilirea pacii si stabilitătii in Siria”. NATO a cerut Turciei să dea dovadă de "reținere" iar Uniunea Europeană a cerut stoparea ofensivei. Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență joi, 10 octombrie. Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a transmis că nu susține operațiunea militară și că Ankara poartă toată responsabilitatea. În pofida reacțiilor internaționale, în seara zilei de miercuri, Ankara a anunţat începutul fazei terestre a operaţiunii.

Turcia a lansat operațiunea miercuri, în jurul orei 12.00 (ora României - n.r.). Ofensiva millitară este îndreptată împotriva Statului Islamic (Daesh) și milițiilor kurde și este denumită de președintele Recep Tayyip Erdogan ”Primăvara Păcii”

Anunțul a fost făcut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter., trei ore mai tarziu, în jurul orei 16.00 (ora României - n.r.).

Operațiunea este condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara). 

Primele bombardamentele aeriene au lovit oraşele Ras al-Ain, Tal Abyad, Nusaybin si Qamishli din nordul Siriei, la frontiera cu Turcia. 

 

Aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând “o panică uriaşă în rândul populaţiei”, potrivit Forţelor Democrate Siriene (SDF).

Cel puţin 11 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei. Două dintre victime şi-au pierdut viaţa în tirurile de artilerie asupra Qamichli, oraş a cărui populaţie majoritară este de origine kurdă.

Militarii turci şi şi aliaţii săi rebeli sirieni au pătruns miercuri seara în nord-estul Siriei, lansând astfel ofensiva terestră asupra luptătorilor miliţiei kurde susţinute de statele occidentale, potrivit anunţului făcut de ministerul apărării de la Ankara.

„Forţele noastre armate eroice şi Armata naţională siriană (rebelii sirieni susţinuţi de Ankara) au început faza terestră a operaţiunii”, se arată într-un comunicat al ministerului turc al apărării.

Kurzii din nordul Siriei au avut un rol-cheie în distrugerea grupării Stat Islamic. Cu toate acestea, în ochii Turciei, milițiile kurde sunt cuiburi teroriste, care trebuie lichidate.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliţiei kurde ”Unităţile de apărare a poporului” (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce primise ceea ce părea să fie undă verde din partea omologului său american Donald Trump. 

Apoi, Ministerul Apărării turc a anunţat marţi că a încheiat pregătirile în vederea lansării unei operaţiuni militare împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, pe fondul confuziei generate de  Washington. Donald Trump anuntase duminica seara retragerea fortelor americane care stationau in nordul Siriei. 

Prin ofensiva pornita miercuri, Ankara susține că vrea să alunge milițiile kurde de la granița cu Siria pentru a crea o zonă-tampon în care să adăpostească o parte din cei 3,6 milioane de sirieni refugiați în Turcia.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat armata americană că nu ia suficiente măsuri pentru a-i îndepărta din regiune pe luptătorii kurzi, aliați ai acesteia în războiul contra mișcării jihadiste Stat Islamic.

Experții se tem că, profitând de escaladarea tensiunilor la frontieră, ISIS s-ar putea regrupa.

Reacții internaționale la ofensiva Turciei în nordul Siriei

Rusia a cerut precautie Turciei inaintea lansarii operatiunii

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a îndemnat miercuri pe omologul său turc ”să se gândească bine” înainte să lanseze o ofensivă împotriva forţelor kurde în nordul Siriei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

”Putin şi-a îndemnat partenerii turci să se gândească bine la situaţie şi să evite să aducă atingere eforturilor comune vizând să rezolve criza siriană”, se arată în acest comunicat, publicat în urma unei convorbiri la telefon între cei doi preşedinţi.

SUA nu susțin operațiunea Turciei

Preşedintele american Donald Trump a transmis că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o ''idee proastă'' şi că nu o susţine, iar Ankara poartă toată responsabilitatea.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o ''idee rea'' şi că nu o susţine, adăugând că Ankara poartă acum responsabilitatea pentru toţi luptătorii Statului Islamic din acea zonă.

''În această dimineaţă, Turcia, membră a NATO, a invadat Siria. Statele Unite nu susţin acest atac şi i-au indicat în mod clar Turciei să această operaţiune este o idee rea'', a menţionat Donald Trump într-un scurt comunicat.

Egiptul a solicitat o reuniune a Ligii Arabe 

Egiptul face apel la convocarea unei reuniuni de urgenţă a Ligii Arabe după ce Turcia a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat miercuri Ministerul egiptean de Externe, informează agerpres.ro.

„Egiptul condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Turciei asupra teritoriului sirian”, a anunţat Ministerul prin intermediul unui comunicat. Potrivit instituţiei, ofensiva „reprezintă un atac flagrant şi inacceptabil asupra suveranităţii unui stat arab”.

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență joi, 10 octombrie

Reuniunea, care va fi una cu ușile închise, a fost cerută de 5 membri dintre cei 15 ai Consiliului: Marea Britanie, Germania, Franța, Belgia și Polonia.

Întâlnirea va fi de dimineaţă, în urma consultărilor din cadrul Consiliului de Securitate în cazul Columbiei.

Reacția NATO

NATO a cerut Turciei să dea dovadă de "reținere", potrivit mesajului lui Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței.

Pentru vineri, 11 octombrie, este programată o vizită la Istanbul a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Uniunea Europeană a cerut oprirea de urgență a ofensivei din Siria

UE a cerut stoparea ofensivei din Siria și a amenințat cu întreruperea finanțărilor.

Primul mesaj a venit din partea președintelui în exercițiu al Comisei Europene, Jean-Claude Juncker, la putin timp dupa anuntul declansarii invaziei de catre Erdogan. Juncker a cerut oprirea operațiunii. 

Miercuri seară, Uniunea Europeană a somat Turcia să înceteze urgent ofensiva militară, denunţând iniţiativa „unilaterală” a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan.

„Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală”, se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

„Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor”, subliniază Uniunea Europeană, avertizând că nu va furniza „asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei”.

Turcia a lansat miercuri ofensiva militară în Siria

Turcia a lansat operațiunea ”Primăvara Păcii” miercuri, în jurul orei 12.00 (ora României - n.r.). Ofensiva millitară este îndreptată împotriva Statului Islamic și milițiilor kurde. 

Anunțul a fost făcut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter.

Operațiunea este condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara). 

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul SUA la Ankara pentru a-l informa de lansarea atacului asupra populației kurde din Siria.

În mesajul postat pe Twitter, Erdogan a denumit operaţiunea ”Primăvara Păcii” şi a afirmat că ţintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

 „Forțele Armate Turce, împreună cu Armata Națională Siriană, au lansat operațiunea Izvorul Păcii (…) Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor terorist de-a lungul graniței noastre sudice și să aducem pacea în regiune”, a scris Erdogan.

Erdogan susține că operațiunea are ca obiectiv stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite revenirea refugiaților sirieni în țara lor", a mai spus președintele turc.

Turcia a efectuat miercuri "lovituri aeriene" în nordul sirian al graniției cu Turcia. Bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând “o panică uriaşă în rândul populaţiei”. O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie, scrie Agerpres.

A fost lovit și oraşul Tal Abyad, tot în nordul Siriei. Informația despre bombardarea celui de-al doilea oraș după Ras al-Ain, dată de un purtător de cuvânt al YPG, citat de agerpres.ro.

Rebelii sirieni aliaţi cu Turcia au amenințat că vor ataca şi ei forţele kurde.

"Loviţi-i cu un pumn de fier, daţi-le să guste iadul focurilor voastre", şi-a îndemnat luptătorii Armata Naţională, principala grupare rebelă susţinută de Ankara. În comunicatul acestora se cere şi cruţarea civililor şi a celor care dezertează, trecând de partea insurgenţilor, scrie agerpres.ro.

Ofensiva a venit după ce SUA au anunțat retragerea militarilor dislocați în nordul Siriei

Prin lansarea ofensivei miercuri, Turcia nu a așteptat mai mult de 48 de ore de la decizia SUA de a se retrage pentru a trece la ofensiva din SIria.

Incursiunea în Siria a devenit iminentă după ce SUA a anunțat retragerea militarilor dislocați în această regiune. 

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că intervenţia în Orientul Mijlociu a fost "cea mai proastă decizie din istoria SUA", la trei zile după ce a anunţat retragerea trupelor americane din sectoare apropiate de frontiera turcă din nordul Siriei.

Până la acțiunea de miercuri a președintelui Erdogan, Donald Trump a avertizat Turcia referitor la intenția de a invada Siria.

Trump a transmis că va „distruge” economia turcă dacă incursiunea va fi una exagerată.

Administraţia SUA a anunțat duminică retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul ofensivei militare a Turciei împotriva grupurilor insurgente kurde.

Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016. Turcia ameninţa de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian

În urmă cu o lună, la începutul lui septembrie, președintele turc amenința cu „deschiderea porților” pentru a permite refugiaților sirieni să părăsească Turcia și să ia drumul țărilor occidentale dacă nu va fi instituită curând o „zonă de securitate” în Siria, proiect discutat cu Statele Unite ale Americii, dar care trena de luni de zile. 

Comentariile lui Erdogan veneau pe fondul tensiunii crescute cu Washingtonul în legătură cu întârzierile în stabilirea zonei de securitate – propuse mai întâi de Donald Trump – în nordul Siriei, acolo unde controlează o parte din teritoriu, dar și în legătură cu soarta miliției kurde, aliată a SUA împotriva Statului Islamic.