MENIU

Turcia, condamnată la CEDO pentru arestarea preventivă a unui jurnalist

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist

Curtea Europeană a Drepturilor Omului  a condamnat marţi Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist suspectat de "propagandă" în favoarea unor organizaţii "considerate teroriste", deşi nu existau "suspiciuni plauzibile", transmite AFP. Judecătorii de la Strasbourg au apreciat în unanimitate că arestarea în acest caz reprezintă o încălcare a dreptului la libertate şi siguranţă garantat prin articolul 5 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Cu majoritate, instanţa a decis de asemenea că a fost încălcat dreptul la liberă exprimare consfinţit de articolul 10 al convenţiei, notează și AGERPRES.

CEDO a fost sesizată de ziaristul Ahmet Sik, care în decembrie 2016, când a fost ridicat de la domiciliu, lucra pentru cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet. Sik a fost acuzat că face propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pentru Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C) şi pentru FETO, reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, considerat de Ankara vinovat de puciul nereuşit din 2016.

Jurnalistul a fost anchetat cu privire la articole publicate în ziar şi la mesaje difuzate în reţelele sociale. El a rămas în arest preventiv timp de un an şi două luni, până în martie 2018. CEDO a subliniat că articolele incriminate "aveau valoare de informaţie jurnalistică şi contribuiau la dezbaterea publică din Turcia" şi a conchis că arestarea preventivă a lui Sik "în lipsa unor motive plauzibile" că ar fi comis vreo infracţiune a constituit "un amestec în exercitarea dreptului la liberă exprimare". Judecătoarea turcă şi judecătorul lituanian din complet au formulat opinii parţial divergente.

Mai multe articole despre:
CEDO