MENIU

Turcia anunță că Rusia și Ucraina vor face schimb de 200 de prizonieri - Cum a ajuns Erdogan la un acord cu Putin în plin război

Recep Erdogan și Vladimir Putin

Rusia și Ucraina au căzut de acord pentru schimbul de prizonieri. Președintele Turciei a făcut acest anunț înaintea reuniunii Adunării Generale a ONU și după întâlnirea avută cu Vladimir Puti nla Moscova, în urmă cu câteva zile. 

Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea unui schimb de 200 de prizonieri, a anunțat Recep Tayyip Erdogan, marți, la postul public american de televiziune PBS.

”Două sute de prizonieri urmează să fie schimbaţi în curând, în urma unui acord între părţi. E vorba despre un progres semnificativ (în război - n.red.)”, a spus Erdogan, fără însă să dea detalii despre acord sau despre prizonieri, dacă sunt civili sau militari.

Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută la Samarkand, la summitul OCS din Uzbekistan.

Președintele Turciei a reuşit, de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie, să-şi păstreze legăturile cu Moscova şi Kievul, anunțând că dorește să se implice în medierea conflictului militar.

Erdogan a declarat, în mai multe rânduri, că ”trebuie să se ajungă la un acord care să satisfacă pe toată lumea”, precizând că pentu un acord de pace între Rusia şi Ucraina este necesar ca pământul ocupat „să fie înapoiat”.

”Ankara reclamă neîncetat restituirea Crimeei Ucranei, de când a fost ocupată de Rusia în 2014”, a adăugat Erdogan.

”Acesta este ce se așteaptă și ce se speră”, a declarat Erdogan, asigurând că și el , și secretarul general al ONU - Antonio Guterres ”acţionează în acest sens”, al unui acord de pace.

Erdogan este de sâmbătă la New York, iar marți, 20 septembrie, are o intervenție  în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.