MENIU

Tulpina britanică, EXTINSĂ în România! Primele DECESE din cauza infectărilor, în creștere, cu varianta braziliană - RAPORT oficial

Semnal de alarmă! Tulpina britanică în extindere, iar infectările cu tulpina braziliană, în creștere în România

Tulpina din Anglia continuă să fie predominantă în România. În ultima săptămână s-au înmulțit infectările cu noua tulpină braziliană și, din păcate, au fost raportate și primele decese din această cauză. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat joi că până în prezent au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante considerate îngrijorătoare, precum și 30 de decese din cauza tulpinilor periculoase.

Varianta britanică, în continuă transmitere comunitară. Se înmulțesc infectările cu noua tulpină din Brazilia

Transmiterea comunitară a variantei britanice continuă să fie extinsă în România, mai precizează specialiștii INSP.

În ultima săptămână, 29 aprilie - 2 mai 2021, au crescut cazurile de infectare cu tulpina din Brazilia. Astfel că la cele 3 depistate s-au adăugat încă 6 în doar 7 zile, doar în București. Din păcate au fost raportate și 3 decese din cauza infectării cu varianta braziliană, în Capitală. 

Cazurile de infectare cu varianta braziliană au fost depistate doar în București - 9, cu 6 mai multe față de săptămâna anterioară.

Nu au mai fost depistate infectări cu tulpina din Africa de Sud în ultima săptămână, numărul cazurilor rămânând 5. Cele 5 cazuri de infectare cu varianta sud-africană au fost depistate până acum, din perioada 12-18 aprilie 2021, în următoarele orașe: Argeș - 1, București - 2, Ilfov - 1, Vâlcea - 1.

Mutația care scade eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19, prezentă la toate cele trei tulpini care circulă în România 

La infectările cu toate tulpinile prezente în România care provoacă îngrijorare, britanică, sud-africană și braziliană, a fost depistată mutația E484K, care este rezistentă la anticorpii produși prin vaccinarea anti-COVID-19, provocând un răspuns slab al imunizarii.

Dintre cele 1.128 de cazuri cu variante de coronavirus ce prezintă îngrijorare, cele mai multe sunt infectările cu tulpina britanică - 1.114. La unul din cazurile confirmate cu această variantă de coronavirus, în județul Suceava, a fost depistată mutația E484K, care scade eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.

Referitor la cele 5 cazuri confirmate cu tulpina sud-africană , cu linia genetică B.1.351, la unul dintre acestea, având județ de infectare, Ilfov, a fost depistată mutația E484K.

Dintre cele 9 cazuri confirmate cu tulpina braziliană, cu linia genetică P.1, la unul, infectat în București, a fost depistată mutația E484K.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost
identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC
B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă
un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în
sensul scăderii acesteia, precizează specialiștii în Sănătate Publică. 

INSP: 30 de DECESE în urma infectărilor cu variantele de coronavirus periculoase - primele decese din cauza variantei braziliene

În ultima săptămână nu au mai fost confirmate decese din cauza tulpinii britanice, dar au murit trei persoane din cauza infectării cu tulpina din Brazilia. Până pe 2 mai 2021, au fost înregistrate și comunicate la INSP-CNSCBT 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

- 27 de decese provocate de tulpina britanică de coronavirus (B.1.1.7)

- 3 decese provocate de tulpina din Brazilia (P.1)

Până în prezent nu a murit nicio persoană din cauza infectării cu tulpina din Africa de Sud (B.1.351), potrivit raportului publicat joi de INSP.

Precizăm că până la data de 2 mai 2021 au fost raportate la INSP-CNSCBT 1.690 secvențieri, pe baza cărora au rezultat informațiile de mai sus.

Cele 7 laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt:
- INCDMM Cantacuzino;
- INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”;
- MedLife;
- Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava;
- Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”;
- CRGM al SCJU Craiova;
- ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.