MENIU

Tudorel Toader nu este în țară, Augustin Lazăr nu știe ce se întâmplă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tudorel Toader anunța pe 25 august că declanșează procedura de evaluare a lui Augustin Lazăr și că rezultatele "vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile". Termenul s-a scurs, iar Tudorel Toader nu a comunicat nimic.

De Cristian Otopeanu

Tudorel Toader a surprins pe toată lumea, sâmbătă, 25 august, atunci când a anunţat, printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, că declanşează "procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție".

Pentru că ministrul Justiției nu a oferit alte detalii legate de evaluare, pe 28 august, realitatea.net i-a cerut amănunte. Citește aici ce a spus atunci ministrul.

De atunci și până acum, Tudorel Toader a mai oferit o singură reacție pe acest subiect. Luni, 24 septembrie, ministrul Justiției a scris pe Facebook: "CSM a transmis către MJ situaţia evaluărilor procurorului general". Câteva minute mai târziu, a revenit cu un post scriptum bizar, la aceeași postare, în care preciza că Lazăr "nu a fost supus niciunei evaluări".

Citește și: Tudorel Toader, anunţ pentru realitatea.net despre Augustin Lazăr

De aceea, realitatea.net i-a solicitat lui Tudorel Toader și ieri, și astăzi să ofere o poziție oficială, întrebarea fiind ce se întâmplă cu evaluarea lui Augustin Lazăr. Ministrul Justiției a evitat să ofere vreun răspuns până la momentul redactării acestei știri.

Tudorel Toader este plecat din țară, fix în aceste zile. Conform agendei oficiale, pe 24 și 25 septembrie, Tudorel Toader a fost la Podgorica pentru o vizită de lucru (s-a întâlnit cu ministrul Justiției și cu procurorul șef al Muntenegrului), iar de ieri, 26 septembrie, Tudorel Toader este la Bruxelles, unde s-a alăturat delegației guvernamentale conduse de prim-ministrul Viorica Dăncilă.

De asemenea, contactat de realitatea.net, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că lui nu i s-a comunicat nimic, nu are noutăți și, prin urmare, nu știe ce se întâmplă.

Tudorel Toader (58 de ani) a fost învestit în funcția de ministru al Justiției pe 23 februarie 2017. A rămas în funcție până astăzi, cu o scurtă perioadă de inactivitate, cauzată de demisia sa, în semn de solidaritate cu membrii Cabinetului Grindeanu, demisie produsă în iunie 2017.

Tudorel Toader s-a făcut remarcat abia în perioada Guvernului Dăncilă, adică din ianuarie 2018.

Mai întâi, pe 22 februarie 2018, Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. În fața unei asistențe numeroase, aproape 50 de jurnaliști fiind prezenți la Ministerul Justiției, Tudorel Toader a dat un spectacol inedit (VEZI AICI VIDEO!). A cerut un podium ca să poată fi văzut mai bine ("Vreți să aducem podiumul?"), apoi a refuzat să se urce pe el ("Nooo, este prea mare. Nu mă urc pe el"), a ignorat întrebările jurnaliştilor şi a promis o conferinţă de presă. Acea conferință nu s-a mai ținut. CLICK AICI PENTRU DETALII!

Vezi mai jos imagini filmate de jurnalistul realitatea.net Cristian Otopeanu, pe 22 februarie 2018, atunci cand Tudorel Toader a facut un spectacol de zile mari la Ministerul Justiției! Totul s-a petrecut înainte ca Toader să anunțe că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

După 5 luni, pe 9 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis semna revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

Tudorel Toader nu s-a oprit aici și a mers mai departe. Sâmbătă, 25 august, printr-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Justiţiei informa că declanșează evaluarea procurorului general al Romaniei, Augustin Lazăr. "Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile" a fost precizarea făcută de Tudorel Toader.