MENIU

Tudorel Toader propune revocarea procurorului general Augustin Lazăr

Tudorel Toader

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, cere revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României. Tudorel Toader consideră că actele și faptele prezentate în raportul de evaluare sunt de netolerat într-un stat de drept şi contravin obligațiilor constituționale și legale. 

Tudorel Toader a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că raportul de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr are 63 de pagini, raportul fiind structurat pe cinci capitole, dintre care ultimul conține propunerile sale. 

”Raportul e structurat pe 5 capitole. Prima se referă la baza juridică, temeiul legal, a doua la premisele lui, a treia - evaluarea în sine, a patra - concluzii și ultima - propuneri", a spus acesta.

Conform ministrului Justiţiei, temeiul legal pentru redactarea acestui raport se întemeiază pe articolul 132 din Constituție.

"Am avut în vedere organizarea eficientă a activității, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităților, aptitudinile manageriale", a precizat acesta. 

"Vă aduceți aminte că, în 2017, am făcut o prezentare pe 20 de puncte, dar spuneam că nu e oportună luarea unei măsuri. Spuneam că se impune instituirea unei atente monitorizări. Afirmam că rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuție pe viitor oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate. revenind în 2018, declanșarea și finalizarea procedurii de revocare a procurorului șef al DNA", a spus acesta.

Conform lui, din 2017 până în august 2018, s-au înregistrat evoluții pe care ministrul Justiţiei le consideră de natură de a declanșa procedura de evaluare a procurorului general.

Evaluarea cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost și la procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Consultă AICI raportul de evaluarea realizat de Ministerul Justiţiei privind activitatea procurorului general al Românie - Augustin Lazăr

Punctul 1: Nu a corectat abaterile DNA

Tudorel Toader, susține, în raportul de evaluare a lui Augustin Lazăr, că procurorul general al României nu a corectat abaterile DNA, ci le-a aprobat prin declarații publice, menționând că neregulile depistate la DNA de care a fost acuzată Laura Codruța Kovesi îi sunt imputabile și lui Lazăr.

"Faptele reţinute în sarcina şefului DNA sunt în egală măsura imputabile procurorului general, cel care e ierahic superior, care avea şi are obligaţia, competenţa de a coordona, verifica, corecta eventuale abateri, greşeli. Sunt enumerate foarte multe situaţii în care procurorul general a luat act, cu siguranţă, de abateri în activitatea DNA, dar nu a luat nicio măsură, nu a facut nimic. Nu numai că n-a luat nicio măsură, dar prin declaraţii publice a aprobat activitatea desfăşurată la DNA", a declarat Tudorel Toader.

Punctul 2: Numirea lui Lazăr nu a respectat criteriile legale

"Procedând la evaluarea sa ne punem cel puțin două semne de întrebare. Primul se referă chiar la legalitatea numirii sale în această înaltă demnitate. 17 februarie 2016, MJ declanşa procedura de selectare a candidatului. Criteriile și condițiile prevedeau printre altele și calificativul foarte bine la ultima evaluare. 15 martie 2016 se înregistrează candidatura, 21 aprilie, secţia de procurori de la CSM avizează favorabil. Lipsea o piesă din dosar, calificativul de la ultima evaluare. Am transmis pe 19 septembrie 2018 la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziție rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi 21 aprilie 2016. La acea dată președintele a semnat numirea, deși nu exista în dosar documentul. Ministrul Justiției de la acea dată a făcut propunerea de numire cu nerespectarea criteriilor legale. La data respectivă, președintele nu a verificat regularitatea procedurii. Din documentele pe care le avem nu putem trage concluzia cu certitudine de ce ministrul Justiției a transmis propunerea fără ca dosarul să fie complet, președintele a semnat fără verificarea legalității, nu credem că are vreo legătură numirea fără toate documentele cu un document în care apare o soluție de clasare referitoare la președintele României în funcție", a spus acesta

Punctul 3: Faptele reținute în sarcina procurorului sef DNA sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general

"Al treilea punct pe care l-am reținut: faptele reținute în sarcina procurorului sef DNA sunt în aceeași măsură imputabile procurorului general. Nu numai că procurorul general nu a luat nicio măsură, dar prin declarații publice a aprobat activitatea DNA. Este evident necesar să verifici cele apărute în spațiul public sunt adevărate", a spus Tudorel Toader.

Punctul 4: Ignorarea situațiilor de criză

”Al patrulea punct: Ignorarea situațiilor de criză. A încercat acreditatea altor situații decât cea rezultată din realitate. Multe cauze sunt soluționate după împlinirea termenului de prescripție, fapte care, în opinia mea, sunt deosebit de grave, oricât am clama complexiateta sau volumul de muncă și dificultatea soluționării în termenul legal. Procurorul general nu a avut vreo intervenție să vadă cuazele la conflictele de natură constituțională ale DNA", a spus ministrul Justiţiei. 

Punctul 5: Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA

"În al cincilea punct. Inspecția Judiciară a întocmit un raport privind activitatea managerială a DNA. Raportul a ajuns la secția procurori de la CSM. Ce face secția de procurori? Cu majoritate de voturi îl aprobă, dar după ce extrage pasaje din raport. IJ a făcut plângere la Curtea de Apol care a spus că e inadmisibil așa ceva. Ce ne spune procurorul general despre acest raport? Să avem încredere în secția de procurori că va da o soluție corectă și că statul de drept se consolidează", spune Toader.

Punctul 6: Acuzații fără precedent formulate de procurorul general la adresa autorităților statului

"Al șaselea punct. Am reținut acuzații fără precedent formulate de procurorul general la adresa autorităților statului, la adresa puterii legislative și executive. 

Punctul 7: Practicarea și încurajarea unor compotamente

"Al şaptea punct: practicarea și încurajarea unor compotamente. Nu voi dezvolta, dar voi cita doar sintagma foarte utilizată ”Inculpați de rang înalt”. Fără a intra pe fond, aș vrea să vă spun că un alt înalt demnitar a fost sanționat de CNCD pentru folosirea de ”inculpat”. Procurorul genera al plusat și le-a spus ”inculpați de rang înalt”", a explicat el.

Punctul 8: Abdicarea de la garanții constituționale

La punctul 8, Tudorel Toader vorbeşte despre abdicarea de la garanțiile constituționale: prezumția de nevinovăție.

Punctul 9: Contestarea şi nerespectarea deciziilor CCR

Tudorel Toader susține că Augustin Lazăr nu a respectat deciziile CCR și chiar a încurajat la nerespectarea acestora de către alți procurori.

”Punctul al nouălea: Contestarea deciziilor CCR în sensul nerespectării deciziilor CCR de către procurori. Dacă un cetățean fără pregătire juridică poate să spună o fi sau nu o fi, dar un procuror cu rang înalt să încurajeze nerespectarea deciziilor CCR cred că este foarte grav”, a mai spus Tudorel Toader.

Punctul 10: Neîndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management

Ministrul Justiției susține că Augustin Lazăr nu și-a respectat proiectul de management.

”Nerespectarea proiectului de management al procurorului general. În proiect scrie că se vor lua măsuri pentru a se limita delegările în Parchetul General. În realitate, dacă ne uităm pe statistici, observăm că a crescut numărul delegărilor. Mai pe românește, una spunem, alta facem”, a mai spus Toader.

Punctul 11: scăderea operativității în activitatea Ministerului Public

Şi la punctul 11, Toader vorbeşte tot de neîndeplinirea obiectivelor asumate prin proiectul de management, mai exact despre scăderea operativității în activitatea Ministerului Public.

Punctul 12: Neîndeplinirea obligațiilor legale în îndeplinirea politicii penale.

Punctul 12: Contestarea Legilor justiției

Punctul 14: Criticarea hotărârilor judecătorești și a judecătorilor.

Punctul 15: Tergiversarea procedurilor

"Când să o audiem pe doamna Florea, procurorul general a făcut o sesizare la IJ și a zis că trebuie să vedem profilul etic și moral al candidatei care are o sesizare la IJ. La procurorul DIICOT nu a făcut la fel”, a declarat Tudorel Toader.

Punctul 16: Protestul din 10 august

 ”O chestiune care e mai semnificativă. 10 august, protestul din Piața Victoriei. Se deschide un dosar pentru soluționarea evenimentelor. Dosarul e la Tribunal, apoi merge la Parchetul General. Exista un ordin al procurorului general care spune că dacă iei un dosar de la tribunal și îl duci la Înalta Curte, nu poți să iei și un procuror să îl muți pentru că s-ar putea întâlni cu dosarul. Ce face? Ia câțiva procurori și îi mută. Apoi, cineva îl sesizează și anulează ordinul de mutare", mai spune acesta.

Punctul 17: Acreditarea unui alt statul constituţional al Ministerului Public şi al procurorilor.

Punctul 18: Protocoalele secrete

"Încălcarea legii prin semnarea unor protocoale şi crearea unor premise pentru o justiție paralelă", spune Toader.

Punctul 19. Ascundere a adevărului privind protocoalele

Punctul 20: Inadvertența în discursul public

"A fost un gest de sfidare, după părerea mea", a spus ministrul Justiţiei

Conform lui Toader, concluzia generală este aceea a necesității de revenire la normalitate.

" Pentru aceste acte și fapte, declanșez procedura de revocare", a încheiat ministrul Justiţiei.

Vezi aici raportul complet!