MENIU

Ministrul Toader numără din doi în doi deținuții eliberați prin "grațierea mascată"

Tudorel Toader

De la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu ar fi fost eliberați în plus peste 1.200 de deținuți, aproape dublu față de cât a anunțat ministrul Justiției Tudorel Toader, anunță Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. Numărul celor eliberați în plus va depăși în primul an de aplicare cifra de 8.000, conform estimărilor sindicaliștilor din închisori.

Sindicaliștii din penitenciare îl acuză pe Tudorel Toader de dezinformare, dat fiind că sunt peste 1.200 de beneficiari ai recursului compensatoriu în prima luna de la punerea în aplicare a legii.

Ministrul Toader a reacționat spunând că informațiile sunt false, iar Administrația Națională a Penitenciarelor a venit cu un comunicat în care arată că, în perioada 19.10 - 15.11.2017, au fost puse în libertate, la termen, un număr de 674 de persoane

Sindicaliștii insistă, însă, că trebuie numărați și cei care au beneficiat de recursul compensatoriu prin procedurile de eliberare condiționată.

UPDATE 14.30. Sindicaliștii din penitenciare revin cu acuzația de dezinformare și după ce ministrul Tudorel Toader s-a apărat în mod public în fața cifrelor pe care le-ar fi subevaluat. Gardienii îi reproșează lui Toader că nu a luat în calcul și deținuții care au beneficiat de noua lege prin eliberarea condiționată în prima luna de la aplicare.

"Toți detinuții beneficiază, indiferent de pedeapsa și de tipul infracțiunii de aplicarea legii recursului compensatoriu. Celor 674 de detinuți liberați pentru că le-a expirat pedeapsa, li se adaugă alți peste 600 care au beneficiat de scăderea a 6 zile pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții improprii și intră astfel mai devreme în Comisiile de liberare condiționată. Sunt, deci, peste 1.200 de detinuti care au beneficiat IN PLUS până aazi de prevederile legii recursului compensatoriu - fie liberați la termen, fie condiționat, iar ministrul Justiției dezinformează intenționat opinia publică în legătura cu numărul hoților, violatorilor, tâlharilor, corupților și criminalilor care au beneficiat", mai spun sindicaliștii.

UPDATE 12.00. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut joi că sindicaliștii din ANP au furnizat o informație falsă privind punerea în libertate a unui număr de 1.200 de deținuți, ca urmare a aplicării Legii recursului compensatoriu.

"Cei de la sindicat v-au dat o informație absolut eronată, (...) pentru că pe data de 7 noiembrie aveam un document (...) oficial de la ANP cu faptul că au fost eliberați 650 de deținuți, ca urmare a Legii recursului compensatoriu. (...) Dar în 650 intră și cei 529 eliberați în prima zi și nu cumva să-i adăugați pe cei eliberați în prima zi cu 650, că sigur vă dă mai mult. Am cerut directorului ANP, am vorbit și astăzi cu dânsul, îmi trimite oficial un comunicat astăzi și dumneavoastră, dacă nu vă supărați, nu ar trebui să dați drumul la informații de natură să genereze o anumită preocupare, să nu zic temere, fără să o verificați, (...) pentru că faceți un rău opiniei publice", a declarat Toader, la ieșirea de la ședința CCR.

Încă de dimineață, sindicaliștii l-au acuzat pe ministrul Justiției că încearcă să ascundă erorile și efectele negative ale unei măsuri de grațiere mascate care va acționa că un stimulent pentru criminalitate în următoarea perioadă: "Îl somam public să renunțe la aceste dezinformări ale opiniei publice care are dreptul să știe excact câți hoți, violatori, tâlhari și criminali au beneficiat de acest act de clemență".

"După ce șeful penitenciarelor recunoastea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiției dezinformează Parlamentul afirmând că, în prima luna de aplicare, au fost puși în libertate în plus un număr de 650 de deținuți, avansând cifră de 25.093 deținuți rămăși în penitenciare. În realitate-conform site-ului ANP-în penitenciare sunt 24.464 deținuți", arată Sorin Dumitrașcu, președintele sindicatului.

În concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost eliberați în plus peste 1.200 de deținuți (aproape dublu față de cât a anunțat ministrul), urmând că numărul celor liberăți în plus să depășească în primul an de aplicare cifra de 8.000 conform estimărilor noastre.

"Ceea ce înseamnă practic, având în vedere că cea mai mare parte (70-80%) se întoarce în perioada susamintita, că vom avea un plus de cel puțin 5.000 de infracțiuni față de dinamică normală a criminalității. La fel de probabil vom avea beneficii zero în ceea ce privește modernizarea sistemului penitenciar, având în vedere că investițiile de anvergură în modernizarea penitenciarelor încă sunt la stadiul de anunț", mai spune Dumitrașcu.

Mai multe articole despre:
tudorel toader