MENIU

Tu citeşti eticheta de pe produsele alimentare? Motive pentru care ar trebui să o faci

80% dintre români spun că citesc cu atenţie eticheta produsului înainte de a-l cumpăra

Aceasta este concluzia celui mai recent studiu potrivit căruia, nu acordăm atenţie etichetelor de pe produsele alimentare sau nu le înţelegem. Datele arată că nouă din zece români nu cunosc vreun aditiv alimentar de pe lista aflată pe ambalajul unui parizer sau pe flaconul de ketchup. Asta deşi cei mai mulţi spun că încearcă să o citească cu atenţie.

Femeia din imagine, proaspătă mămică, recunoaşte că de fiecare dată când iese la cumpărături priveşte cu nedumerire ambalajul. "Polifosfat de sodiu este un E, conservant ...astea toate sunt E-uri. Nu le înţeleg", a spus aceasta.

Un aditiv destul de periculos, prezent în multe produse alimentare, este glutamatul monosodic. Specialiştii spun că acesta poate provoca boli precum Alzheimer sau Parkinson. Puţini consumatori ştiu însă acest lucru.

Fără să aibă habar, oamenii consumă aditivi alimentari pe bandă rulantă. MUlţi dintre ei nici măcar nu citesc ambalajul.

"Vă rog să mă credeţi, eu ca nutriţionist dacă văd că are multe E-uri îl las deoparte. Dar nu stau să analizez. Dacă mă întrebaţi acuma 3 E-uri să vă spun ce conţin, înafară de bicarbonat 300 nu ştiu", a spus nutriţionistul Nicolar Hâncu.

"Din păcate etichetele, simbolistica si tot ce tine de informarea de pe ambalaj, informarea consumatorului este un fel de "abracadabrandă” pentru noi cetăţenii", a spus Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului.

Fenomenul există în mai toate ţările europene, dar multe state au luat deja măsuri. "Un produs cu stampila CEFF te informează ca şi consumator, sau pe mine ca mamă că acel prous nu conţine un număr de 70 de aditivi. Aceşti 70 de aditivi sunt cei care au fost cei mai menţionaţi în discuţiile experţilor", a spus Daniela Nicuescu, directorul general CEFF România.

Veştile sunt însă bune. Această certificare ar urma să apară şi pe produsele din România începând cu luna aprilie.

Mai multe articole despre:
mâncare mâncare românia etichetă mâncare