MENIU

Trupul Cristinei Țopescu, depus la Bellu

Cristina Topescu

Este zi de doliu în presa românească. Prietenii și admiratorii Cristinei Țopescu își iau rămas bun de la unul dintre cei mai apreciați jurnaliști. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde va sta până mâine, când va avea loc incinerarea, așa cum spune familia că și-a dorit jurnalista. 

Dorința Cristinei Țopescu de a fi incinerată a reaprins în societate polemica legată de atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de acest subiect. Astfel, celor care au fost incineraţi sau vor fi incinerați pentru că așa și-au dorit, li se refuză serviciul religios, atât la înhumare, cât şi la pomeniri.


Regulile și canoanele Bisericii interzic acest lucru. Biserica acordă un respect deosebit trupului, atât trupului viu, cât și trupului decedat ca o formă de respect pentru lucrarea lui Dumnezeu. Nu este o chestiune de interdicție este o chestiune care ține de modul în care noi ne asumăm creștinismul, iar creștinismul nu îngăduie această incinerare tocmai ca o metodă pedagocică prin care omul trebuie sa înțeleagă că trupul este o creație divină care trebuie respectat.

Cristina Țopescu s-a născut la Oradea, la 4 iulie 1960, iar debutul ei în televiziune a venit devreme, încă din anii 70, când a apărut în emisiuni pentru copii. Când tatăl său a devenit indezirabil pentru regimul comunist, Cristinei i-a fost interzis să mai intre în televiziune. A refuzat să fie membră a Partidului Comunist, iar în 1989 a încercat să fugă din țară. Voia să ajungă la mama ei în Germania, dar a fost prinsă și a stat câteva luni în închisoare. După anii 90 jurnalista a lucrat la mai multe posturi de televiziune. 

Mai multe articole despre:
Cristina Topescu inmormantare