MENIU

Război Rusia-Ucraina, ziua 7. A început ATACUL în KIEV - EXPLOZIE puternică la gara centrală LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

A început asaltul asupra capitalei Ucrainei, în a șaptea seară de război. O explozie puternică s-a produs la gara centrală din Kiev. În acest timp au loc negocieri între Ucraina și Rusia, a doua rundă.

UPDATE 1:00 Vladimir Zelenski a transmis un mesaj târziu în noapte. Președintele ucrainean spune, în mesajul transmis live pe Facebook, că "fiecare ocupant ar trebui să știe: vor primi o respingere aprigă de la ucraineni. Una de care își vor aminti pentru totdeauna, respectiv că nu ne vom da bătuți!"

Potrivit Nexta, Zelensky a raportat aproximativ 9 mii de ruși morți într-o singură săptămână de război.

UPDATE 12:14 Serviciile de informații ucrainene raportează că Vladimir Putin va impune legea marțială în Rusia pe data de 4 martie, respectiv vineri, anunță Nexta, pe Twitter.

UPDATE 12:00 Marina Fenina, angajat al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, a murit în timpul bombardării Harkovului, a declarat Secretariatul OSCE din Viena, potrivit antiputler_news.

Aceeași sursă arată și dimensiunile distrugerilor făcute de armata rusă. Video-ul nu este însoțit de comentarii, cei care l-au postat considerând, cel mai probabil, că imaginile vorbesc de la sine.

UPDATE 11:50 Volodimir Zelenski a vorbit în această seară cu premierul canadian, Justin Trudeau. O spune chiar liderul de la Kiev, într-o nouă postare pe Twitter prin intermediul căreia ține o întregă lume la curent cu acțiunile sale, lucru pe care îl face încă de la începutul invaziei Ucrainei.

"Am vorbit cu @JustinTrudeau. I-a mulțumit pentru leadershipul în impunerea sancțiunilor anti-ruse. A subliniat necesitatea extinderii măsurilor restrictive. Bombardamentul împotriva civililor din Ucraina trebuie oprit imediat", este mesajul transmis de Zelenski.

UPDATE 21:30 Explozie puternică lângă gara centrală din Kiev, miercuri seară. Obuzele au lovit în zona pasajului subterna al gării, între hotelul Ibis și Yuzhny, potrivit Unian.net.

UPDATE 21:00 În Metroul din Kiev sunt 15.000 de oameni adăpostiți în acest moment.

UPDATE 20:30 Sirenele sună din nou în capitala Ucrainei, Kiev, semn că armata rusiei atacă iar. În astfel de situații, așa cum ne-am obișnuit deja în ultimele 7 zile, oamenii trebuie să se pună la adăpost în propriile locuințe, la metrou sau în buncăre.

UPDATE 19:15 Comandantul-şef al Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnî, anunţă într-un mesaj postat pe Facebook că forţe ucrainene au ”eliberat” oraşul Makariv, situat la 60 de kilometri de Kiev, anunță pe Twitter Ukraine English Updates.

Trupe ucrainene s-au ”stabilit” în oraş, anunţă comandantul forţelor armate ucrainene.

UPDATE 18:00 Volodimir Zelenski continuă să transmită mesaje prin intermediul contului său de Twitter. În cel mai recent mesaj al său, liderul de la Kiev anunță că se află în contact permanent cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precizând că așteaptă "semnale pozitive despre apartenența Ucrainei la UE".

"Sunt în contact permanent cu prietenul nostru de încredere @eucopresident. Am discutat despre situația actuală pe câmpul de luptă și despre eforturile diplomatice. În așteptarea semnalelor pozitive despre apartenența Ucrainei la #UE", scrie Zelenski, în mesajul citat.

UPDATE 17:45 Principalul oraș-port ucrainean Mariupol a fost „aproape de o catastrofă umanitară” miercuri, după mai bine de 15 ore de bombardament continuu de către forțele ruse. O spune chiar viceprimarul orașului, Sergii Orlov, pentru BBC.

"Armata rusă folosește toate armele lor aici - artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple, avioane, rachete tactice. Încearcă să distrugă orașul", a spus Orlov.

UPDATE 17:05 Delegația rusă se îndreaptă spre negocierile din Belarus. În imaginis e pot vedea mai multe mașini de culoare închisă care merg în coloană. 

Prima rundă de negocieri a avut loc luni, 28 februarie, și a durat mai bine de 7 ore. Discuțiile s-au purtat în zona de frontieră a Belarusului.

UPDATE 16:57 - Civili dispersati de gloanțe în apropiere de orașul Energodar. Lângă Energodar se află și o centrală nucleară.

 

❗️А говорять мирними не стріляють... Село Водяний напрямок на Енергодар. pic.twitter.com/uZwhZ8R3G2

— 🐘Анджей (@AndriiReal) March 2, 2022

UPDATE 16.45 -  Se trage cu foc deschis asupra oamenilor, la Mariopol.

UPDATE 16:00 - Primii răniți în razboiul din Ucraina sunt aduși în România. Doi ucraineni împuşcaţi, transferaţi la un spital din țară. Este vorba un tânăr de 19 de ani şi o femeie de 42 de ani

UPDATE 13:43 - Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunţă miercuri Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informaţii de la Moscova.

UPDATE 12.40 Serviciile de urgență din orașul Harkov afirmă că patru persoane au fost ucise de bombardamentele rusești în această dimineață, atunci când o rachetă a lovit clădiri aparținând poliției, Serviciului de Securitate al Ucrainei și Universității Naționale Karazin în jurul orei 08:10, ora locală.

Primarul orașului spune că Harkov este „înconjurat parțial” de armata rusă, pe care armata ucraineană o înfruntă eroic.

UPDATE 12:30 Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko.

„Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista”, a adăugat Kliciko într-o postare online.

În acelaşi timp, adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile verifică informaţiile conform cărora Rusia ar fi atacat cu rachete şi obuze portul Odesa de la Marea Neagră. 

UPDATE 11:10 - Imagini din Bucha, în care se văd tancurile rusești în flăcări

 

Буча, це 3,14здець. pic.twitter.com/3dsDerlvHn

— Petrofich (@MKp0MWMCDhfOQfg) March 2, 2022

UPDATE 10.35 - O maternitate a fost atacată în Jitomir

Russia hit the maternity hospital in Jitomir https://t.co/juZItYJxDP

— Politics Headlines (@pnewsheadlines) March 2, 2022

UPDATE 8:30 - Sediul Departamentului regional de Poliție a fost lovit de bombardamente. Liderul MVS Anton Gerașcenko a fost săltat.

 

#BREAKING!#Kharkov police headquarters hit by a russian strike.#Ukraine
Follow for more #updates pic.twitter.com/dHAimViG2z

— Shakir (@Shakir__Okz) March 2, 2022

UPDATE 8:10 - O fabrică de tancuri din Harkov a fost ținta bombardamentelor. Orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime den Ucraina, după Kiev, este un important punct strategic din țară.

 

Ah explosion at the Malyshev Tank Factory in Kharkiv. https://t.co/uhpDJXzUFu pic.twitter.com/tNL6LRiglx

— Rob Lee (@RALee85) March 2, 2022

UPDATE 8:00 - Sirenele sună în 6 orașe mari din Ucraina. În raioanele Gorenichiv, Buzova și Bilogorodki, de lângă Kiev, au fost activate bătălii.

Imagini din Harkov, după bombardamentele de aseară:

 

Ukrayna/Kharkov...

Rus ordusu, gece saatlerinde bölgeyi yoğun şekilde vurdu...

Muhtemelen balistik atışı... pic.twitter.com/bMYyo6M47N

— CorrespondentTR (@TrCorrespondent) March 2, 2022

UPDATE 7:30 - Două persoane au fost ucise şi altre trei rănite, în oraşul Jîtomîr, după ce o rachetă a lovit o clădire rezidenţială. Ar fi fost vizată o bază militară. 
Două persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra oraşului Jîtomîr, la vest de Kiev, potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei, citat de BBC. Alte trei au fost rănite şi mai multe persoane ar putea fi prinse sub moloz, a mai transmis serviciul guvernamental.

Instituţia a anunţat că cel puţin 10 case şi un spital local au fost avariate în urma atacului. 

Potrivit The Kiev Independent, a fost vorba despre o rachetă de croazieră care a lovit o clădire rezidenţială din apropierea unui spital. Consilierul ministrului de interne Anton Heraşcenko afirmă că racheta era îndreptată către Baza Brigăzii 95 din Jîtomîr.

UPDATE 7:00 - Trupe aeropurtate au debarcat la Harkov.

UPDATE 6:55 - Aproximativ 70 de japonezi au depus cereri pentru a deveni voluntari care să lupte în Ucraina, potrivit cotidianului Mainichi Shimbun, care citează o companie din Tokyo ce se ocupă de voluntari.

UPDATE 6:50 - Niciun rus nu are voie să iasă din țară cu mai mult de 10.000 de euro.

"Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (...) şi au atacat un spital" local, a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram.

"Lupte sunt în curs între invadatori şi ucraineni", potrivit comunicatului.

Acest anunţ a fost făcut în ziua a şaptea a ofensivei ruse din Ucraina, lansată la 24 februarie şi care s-a intensificat marţi.

Harkov, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori în apropiere de frontiera cu Rusia, a fost vizat marţi de mai multe bombardamente care au făcut cel puţin zece morţi şi peste 20 de răniţi, potrivit autorităţilor locale.

La Mariupol, un port de la Marea Azov, peste o sută de oameni au fost răniţi marţi în tiruri ale forţelor ruse, potrivit primarului oraşului, Vadim Boicenko, citat de presa ucraineană.

La Herson, ale cărui intrări erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmă au preluat în cursul nopţii controlul asupra gării şi portului, potrivit primarului oraşului, Igor Kolihaiev, citat de media locale.

La Borodianka, la 50 de kilometri de Kiev, lovituri aeriene ruse au distrus marţi două clădiri rezidenţiale, potrivit prim-adjunctului ministrului de externe ucrainean, Emine Djeppar, care a distribuit un videoclip cu clădirile gri parţial în ruine, cu apartamente în flăcări.

Ministerul ucrainean al Apărării a mai indicat în cursul nopţii că se teme de un atac din Belarus.

"Trupele belaruse au fost puse în stare de alertă şi se află în zonele de concentrare cele mai apropiate de frontiera cu Ucraina", a afirmat ministerul într-un comunicat pe Facebook.

În cursul zilei de marţi, serviciile ucrainene de informaţii au constatat o "activitate importantă" a avioanelor în zona de frontieră, iar acolo au fost observate convoaie de vehicule care transportau alimente şi muniţii, potrivit comunicatului.

Având în vedere aceste mişcări, Belarusul "probabil ar putea sprijini în viitor invadatorii ruşi în războiul ruso-ucrainean", a avertizat ministerul.

"Atacuri cu rachete împotriva ţintelor militare şi civile" din Ucraina au fost lansate "sistematic" de pe teritoriul belarus de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a adăugat el.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia romania nato