MENIU

Trump, un nou atac în rafale la adresa Iranului. "Va fi anihilare totală"

Trump, replici dure

Schimb dur de replici de la distanță între liderii Iranului și Statelor Unite. Președintele iranian Hassan Rouhani și cel american Donald Trump s-au întrecut în jigniri.

Iranul a avertizat marți că noile sancțiuni din SUA, vizând liderul său suprem și alți înalți oficiali, reprezintă "închiderea ușilor diplomatice" între Teheran și Washington, pe fondul tensiunilor sporite.

Președintele Hassan Rouhani s-a exprimat în termeni duri: Casa Albă este "afectată de întârzierea mintală".

Președintele Iranului consideră că sancțiunile împotriva liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei sunt "scandaloase și idioate", mai ales că nu se pune problema ca înaltul cleric șiit în vârstă de 80 de ani să călătorească în Statele Unite.

În replică, liderul SUA Donald Trump a mitraliat trei mesaje succesive pe Twitter în care vorbește de "afirmațiile ignorante și jignitoare" ale Teheranului, amenințând cu riscul de anihilare a țării din Orientul Mijlociu.

"Declarația foarte ignorantă și insultătoare a Iranului, făcută astăzi, arată faptul că ei nu înțeleg realitatea. Orice atac al Iranului asupra oricărui american se va lovi de o forță mare și copleșitoare. În unele zone, copleșitoare înseamnă anihilare. Gata cu John Kerry & Obama!", a scris Trump într-unul dintre mesaje.

Într-un alt mesaj, Donald Trump îi deplânge pe cetățenii iranieni că "suferă fără niciun motiv", în timp ce conducerea de la Teheran își cheltuiește toți banii pe "teroare".

Liderii Iranului nu înțeleg cuvintele "frumos" sau "compasiune", niciodată nu le au înțeles, mai spune Trump. "Din păcate, singurul lucru pe care îl înțeleg este puterea și forța".

Iranul amenințare fără precedent: "Israelul va fi șters de pe fața pământului"

Pe 19 iunie, o dronă americană a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o ''misiune de spionaj'', dar Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ''atac neprovocat'' al armatei iraniene.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a confirmat vineri relatările din presă conform cărora hotărâse lovituri aeriene împotriva unor ţinte din Iran, dar le-a anulat înainte ca Pentagonul să înceapă executarea lor. El a scris pe Twitter că a decis în final să anuleze această operaţiune de teama că ea putea provoca victime colaterale.

Mai multe articole despre:
Iran Donald Trump