MENIU

Trump: Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o amenințare teroristă mai mare ca ISIS

Preşedintele SUA, Donald Trump, a negat, miercuri seară, că a dat ORDINUL atacului Turciei asupra Sirieii și că i-a oferit lui  Recep Tayyip Erdogan aprobarea de a lansa operaţiunea din Siria. Trump a apreciat că grupul separatist Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este un pericol mai mare decât reţeaua teroristă Stat Islamic.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a negat, miercuri seară, că i-a oferit omologului din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, aprobarea de a lansa operaţiunea din Siria, dar a apreciat că grupul separatist Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este un pericol mai mare decât reţeaua teroristă Stat Islamic, potrivit AFP, citat de Mediafax.

"Decizia preşedintelui Erdogan nu m-a surprins, deoarece voia să facă acest lucru de mult timp. A acumulat de mult timp trupe la frontiera cu Siria", a declarat Donald Trump la Casa Albă.

"Nu i-am dat eu undă verde, a fost exact invers. Când spuneţi că i-am dat eu undă verde este o minciună", a susţinut Donald Trump, citat de cotidianul Le Figaro şi de Agenţia France-Presse

"PKK, care face parte din grupurile kurde după cum ştiţi, probabil este mai rău în materie de terorism şi este o ameninţare teroristă mai mare din multe puncte de vedere decât reţeaua teroristă Stat Islamic", a subliniat Donald Trump.

Preşedintele american a spus despre kurzi că nu sunt „niște îngeri”.

„Kurzii sunt foarte bine protejaţi”, a declarat miercuri Donald Trump de la Casa Albă, în timp ce el este acuzat, atât în SUA, cât şi de aliaţii săi din străinătate, că i-a „abandonat” pe kurzi.


Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru că a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze operaţiunea militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.

Camera Reprezentanţilor a adoptat miercuri cu o largă majoritate o rezoluţie fără caracter obligatoriu care condamnă decizia lui Donald Trump de a retrage trupele americane din nordul Siriei, semn al profundei nemulţumiri pe care această politică a provocat-o până şi în rândurile aliaţilor săi republicani.

Politica lui Trump în Siria, condamnată în Congresul SUA. Erdogan, somat să dea înapoi

 

Armata turcă a lansat pe 9 octombrie operaţiuni în nord-estul Siriei, vizând grupuri insurgente kurde despre care Ankara susţine că au legături cu organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Milliția kurdă este vizată de operațiunea Turciei. Mililția kurdă (YPG) este considerată de Ankara „grupare teroristă” din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă pe teritoriul turc de zeci. PKK este desemnat ca grupare teroristă de Statele Unite și de alți membri ai NATO. Turcia nu a acceptat niciodată decizia SUA de a se alinia YPG în războiul împotriva Statului Islamic.

Turcia, ofensivă militară în Siria! A început războiul împotriva kurzilor

Mai multe articole despre:
null