MENIU

Trump le-a pus gând rău anchetatorilor și cere definanțarea FBI

Foto: Profimedia

Donald Trump solicită definanțarea FBI şi le-a cerut colegilor republicani din Congres să reducă fondurile destinate Justiției, la o zi după ce a fost eliberat și a pledat nevinovat pentru 34 de capete de acuzare.

Donald Trump este singurul președinte din istoria Statelor Unite care se confruntă cu un proces penal, iar acuzația principală este că i-a oferit 130.000 de dolari actriței de filme pentru adulți, Stormy Daniels, să nu dezvăluie în timpul campaniei prezidențiale relația pe care au avut o in 2006. Starleta a fost obligată să-i achite lui Donald Trump cheltuieli de judecată în valoare de peste 121.000 de dolari. 

„Republicanii din Congres trebuie să definanţeze Departamentul pentru Justiţie şi FBI, până îşi vin în simţuri”, a scris Trump, pe platforma sa de socializare.

Trump se confruntă cu două anchete penale ale Departamentului de Justiție, conduse de un consilier special, numit de procurorul general al SUA. Una se concentrează pe eforturile lui Trump și ale aliaților săi, de a anula rezultatele alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața lui Biden. Celălalt se concentrează pe documentele clasificate, pe care Trump le-a păstrat, după ce şi-a încheiat mandatul.

În paralel, fostul președinte american mai are de dus și procesul penal cu actrița de filme pentru adulți, Stormy Daniels. Pe 5 aprilie, Trump a părăsit Tribunalul din Manhattan după aproape o oră de audieri fără să stea de vorbă cu jurnaliștii.

Președintele Trump a fost escortat de 10 mașini de securitate până la aeroport de unde a zburat cu avionul său privat până în Florida unde a ținut prima conferință de presă.

„Vă mulțumesc mult tuturor, trebuie să ne salvăm țara. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. N-am crezut niciodată că s-ar putea întâmpla asa ceva în America. Singura crimă pe care am comis-o a fost a fost să apar țara de cei care au încercat să o distrugă,” le-a spus fostul președinte susținătorilor săi. 

Conform procedurii, Trump a apărut mai întâi în fața procurorului general, care are biroul în aceeași clădire cu instanța în care a fost judecat. Acesta a apărut în fața judecătorului unde a fost desigilat plicul cu capetele de acuzare la care a pledat nevinovat. 

Potrivit anchetatorilor, avocatul lui Trump a plătit 130.000 de dolari pentru a o împiedica pe actrița de filme pentru adulți, Stormy Daniels să răspândească informații în timpul campaniei electorale din 2016 despre o presupusă legătură pe care ar fi avut-o cu fost președinte.

Donald Trump va avea următoarea audiere pe data de 4 decembrie, la New York. 

Mai multe articole despre:
donald trump sua fbi acuzare definantare