MENIU

Trump declară război FBI-ului. Un document secret aruncă în aer "dosarul Rusia"

Trump

Preşedintele american Donald Trump a aprobat vineri desecretizarea controversatului memoriu prin care vrea să lovească în FBI, referitor la dosarul implicării Rusiei în alegerile din SUA. Ulterior, Congresul american a permis publicarea documentului secret.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a declasificat o notă confidenţială şi controversată elaborată de un ales republican, care critică practicile FBI împotriva Partidului Republican în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016, deschizând calea publicării sale de către Congres.

"Nota a fost declasificată, vom vedea ce se va întâmpla", a afirmat el din Biroul Oval, ignorând avertismentele directorului FBI împotriva unei astfel de iniţiative. "Ceea ce se petrece în ţara noastră este o ruşine (...) Mulţi ar trebui să se jeneze de aceasta", a afirmat Trump, fără a da nume.

Autorul notei - preşedintele republican al comisiei pentru informaţii a Camerei reprezentanţilor, Devin Nunes - a redactat acest document în pofida opoziţiei membrilor democraţi ai comisiei, pe baza unor informaţii clasificate. Nota se referă la interceptările de către FBI ale comunicaţiilor unui membru al echipei de campanie a lui Trump din 2016, în cadrul anchetei cu privire la presupusa ingerinţă rusă în alegeri.

Republicanii au supralicitat publicarea documentului, anunțând un scandal "mai mare decât cazul Watergate", în timp ce democrații și FBI-ul au avertizat că nota secretă va fi scoasă din context și publicarea ar putea afecta securitatea națională.

"Documentul de 4 pagini este mai degrabă plicticos și sentențios, e greu de înțeles de ce republicanii au făcut atât de mult zgomot în legătură cu el și de ce democrații s-au temut atât de mult de desecretizarea lui ", scrie Huffington Post.

Democrații îi cer lui Trump să nu declanșeze o "criză guvernamentală"

Opoziţia democrată a agitat vineri spectrul unei "crize constituţionale" dacă Donald Trump va folosi ca pretext publicarea unei note criticând FBI pentru a-i concedia pe principalii responsabili ai anchetei asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale din 2016, transmite Agerpres.

"A-l concedia pe Rod Rosenstein (numărul doi din Departamentul Justiţiei), cadre din conducerea Departamentului Justiţiei sau pe Bob Mueller (procurorul special însărcinat cu ancheta asupra ingerinţei ruse) ar putea crea o criză constituţională fără precedent" din epoca Nixon, au avertizat liderii democraţi din Congres într-o scrisoare adresată preşedintelui.

Asemenea metode ar constitui "o obstrucţionare a justiţiei" ce poate duce la o destituire, au mai avertizat ei.

Trump acuză politizarea anchetei FBI

În prealabil, preşedintele american a acuzat vineri poliţia federală FBI şi Ministerul Justiţiei că a "politizat" anchetele în favoarea adversarilor săi democraţi.

"Cei mai înalţi responsabili şi anchetatori ai FBI şi ai Ministerului Justiţiei au politizat procesul sacrosanct de anchetă în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor", a transmis Trump pe Twitter, fără a da nume.

"Aşa ceva ar fi fost de neconceput până foarte de curând", a adăugat liderul de la Casa Albă, ţinând să precizeze că, spre deosebire de superiorii lor, agenţii de rând sunt "grozavi".

Aceste acuzaţii la adresa FBI, extrem de rare din partea unui preşedinte, survin într-un moment în care Trump se pregătea să autorizeze publicarea unei note confidenţiale elaborate de un congresmen republican controversat susceptibilă să pună agenţia într-o lumină nefavorabilă. Directorul FBI, Christopher Wray, a arătat clar că nu susţine publicarea acestei note.

Democraţii se tem la rândul lor de o politizare a informaţiilor de către putere, dar şi de posibile efecte negative asupra anchetei procurorului special desemnat să investigheze posibila ingerinţă rusă, Robert Mueller.

Mai multe articole despre:
FBI Donald Trump