MENIU

Tribul din Amazon cu cei mai sănătoși oameni din lume. A fost descoperit secretul lor

Trib izolat

Membrii tribului Tsimane, care trăiesc în jungla amazoniană din Brazilia, au cele mai sănătoase inimi din lume, arată rezultatele unui studiu în care au fost implicați 700 de băștinași.

Peste 90% dintre băștinașii Tsimane au artere curate, fără niciun cheag de sânge, ceea ce înseamnă că nu prezintă niciun risc de a dezvolta boli ale inimii. Cercetătorii de la Centrul Medical Long Beach Memorial, din California, SUA, au mai descoperit că arterele unui băștinaș de 80 de ani sunt comparabile cu cele ale unui american aflat în floare vârstei, la 50 de ani.

Oamenii de știință au analizat modul de viață al acestei populații primitive pentru a afla cum pot fi prevenite afecțiunile cardiovasculare. Băștinașii Tsimane vânează animale sălbatice, inclusiv maimuțe și pești piranha, adună fructe și nuci, cultivă orez, porumb, banane și rădăcini de manioc pe bucăți mici de pământ aparținând unor ferme de familie.

Deși sănătatea cardio-vasculară a băștinașilor amazonieni se poate datora moștenirii genetice, cercetătorii spun că dieta și modul lor de viață pot avea o influență majoră în evitarea bolilor de inimă.

Dieta Tsimane este extrem de diferită de cea a unui occidental tipic: 14% proteine, 14% grăsimi, și 72 carbohidrați. În SUA, de exemplu, meniul standard conține 16% proteine, 51% carbohidrați și 33% grăsimi.

Cercetătorii au observat că în cazul populației amazoniene carbohidrații consumați sunt bogați în fibre și au foarte puține grăsimi saturate și glucide. Zaharurile și grăsimile sunt responsabile de accidente vasculare și afecțiuni ale inimii.

Membrii tribului Tsimane fac și foarte multe activități fizice, acesta fiind un mod de viață care contrastează cu sedentarismul din țările în care rata de afecțiuni cardiovasculare este foarte mare, potrivit simplegade.ro. Mai multe studii au asociat lipsa mișcării fizice cu riscul crescut de a dezvolta astfel de afecțiuni.

O parte dintre elementele care caracterizează modul de viață al Tsimane poate fi transferat și civiliației occidentale, scrie TechTimes.

"Secretul nu e să vânăm și să ne producem singuri mâncarea. Însă dacă înțelegem de la amazonieni să ne îmbunătățim sănătatea renunțând la fumat, mâncând mai bine și făcând sport, deja avem destule beneficii", consideră unul dintre realizatorii studiului.

Mai multe articole despre:
trib trib izolat