MENIU

Trei zile de izolare și test Covid obligatoriu pentru persoanele care merg în Grecia. Anunțul MAE

Trei zile de izolare și test Covid obligatoriu pentru persoanele care merg în Grecia

Cetățenii străini care vor să călătorească în Grecia vor trebui să intre trei zile în autoizolare. Măsura va fi în vigoare în perioada 18 decembrie - 7 ianuarie. Ministerul de Externe reamintește că tot până actunci a fost prelungită și carantina în statul elen. 

Conform noilor prevederi legislative, conducătorii auto de transport internațional de mărfuri sunt exceptați de la obligativitatea autoizolării dacă se află în tranzit sau dacă preiau marfă din Republica Elenă și părăsesc imediat teritoriul acestui stat. În situația în care preluarea mărfii are loc la mai multe zile după sosirea în Republica Elenă, transportatorul are obligația de a intra în autoizolare până la momentul plecării sau până la expirarea perioadei de trei zile.

MAE mai precizează că rămâne în vigoare și obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 și completarea formularului PLF. Testul trebuie făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Grecia. În cazul intrărilor pe la frontierele rutiere, trebuie făcut un test rapid, cu rezultat imediat.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +302106774035 sau al Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cei care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă totodată consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro/, http://salonic.mae.ro/,  https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și http://www.mae.ro/.