MENIU

Trei angajaţi ai CFR, condamnaţi la închisoare în cazul unui accident feroviar

Trei angajaţi ai CFR, condamnaţi la închisoare în cazul unui accident feroviar

Trei angajaţi ai CFR au fost condamnaţi la închisoare cu executare în cazul unui accident produs în iulie 2012, când un tren de marfă a lovit un autoturism la o trecere de cale ferată de pe DN 72, în Dâmboviţa, două persoane murind, iar alte două fiind rănite.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au condamnat la doi ani, respectiv trei ani de închisoare cu executare trei angajaţi ai unei companii feroviare - un şef de manevră, un acar şi un manevrant de vagoane, cei trei fiind duşi în arestul Poliţiei Judeţene.

Astfel, un bărbat de 53 de ani din localitatea Cazaci a fost condamnat la trei ani de închisoare, fiind acuzat că, "în calitate de şef de manevră al unui convoi feroviar, nu a efectuat asigurarea prin fixarea pe loc a convoiului în condiţiile unei linii în pantă, având drept urmare crearea unei stări de pericol, prin punerea în mişcare necontrolată a convoiului feroviar care, ajuns la trecerea la nivel cu calea ferată ce intersectează DN 72, cu bariera aflată în poziţia deschis, a lovit un autoturism condus regulamentar".

În acelaşi dosar a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi un bărbat de 45 de ani din Dărmăneşti, care lucra ca acar şi care a fost găsit vinovat întrucât "nu a asigurat sabotul fix de deraiere în poziţia aşezat pe şină".

De asemenea, magistraţii l-au condamnat la trei ani de detenţie pe un al treilea angajat al companiei feroviare, un bărbat de 46 de ani, din localitatea Măneşti, care, în calitate de manevrant vagoane al convoiului feroviar, nu a asigurat strângerea corespunzătoare a frânei de mână a două vagoane aflate în convoi.

"Neîndeplinirea de către cei trei bărbaţi a atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, din culpă, a avut drept consecinţă producerea unei catastrofe feroviare, din care a rezultat decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două", precizează Poliţia Dâmboviţa.

Accidentul s-a produs în 5 iulie 2012, la trecerea de calea ferată de pe DN 72, în localitatea dâmboviţeană I.L. Caragiale. Şoferul unui autoturism care circula regulamentar a trecut de barierele ridicate, iar maşina a intrat în zona căii ferate şi a fost lovită de un tren de marfă care transporta piatră şi cărbune şi care nu şi-a semnalizat apropierea de trecerea de cale ferată. Maşina a fost izbită şi târâtă pe o distanţă de câteva sute de metri, iar ajunsă pe un pod garnitura feroviară a deraiat, autoturismul fiind prins sub un vagon încărcat cu cărbune. Doi dintre pasagerii autovehiculului au murit, iar alţi doi au fost răniţi.

Mai multe articole despre:
accident închisoare CFR angajaţi condamnare