MENIU

Transportatorii și fermierii continuă și astăzi protestele. Mobilizare uriașă de forțe la nivelul întregii țări: care sunt punctele fierbinți

Protest transportatori și fermieri de la Vama Siret și din Afumati, Ilfov/ Inquam Photos, George Călin
Protest transportatori și fermieri de la Vama Siret și din Afumati, Ilfov/ Inquam Photos, George Călin

Fermierii și transportatorii protestează, pentru a opta zi consecutiv pe șoselele din România. Protestatarii spun că vor veni tot mai mulți la București, din întreaga țară, dacă nu le vor fi soluționate revendicările. Câteva porți de acces din Portul Constanța au fost blocate de camioanele protestatarilor, acolo unde a fost scandal cu polițiștii, iar 50 de șoferi au rămas pietoni pentru patru luni. Între timp lista revendicărilor crește de la o zi la alta, iar oamenii vor să vină în capitală cu utilajele la un protest autorizat. Nicușor Dan a respins însă cererea lor, pe motiv că există riscul ca Piața Victoriei să se prăbușească. 

UPDATE 13:50 - Niciun camion nu a intrat în România prin PTF Siret începând de luni

Nici un camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor, potrivit datelor transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava (STPF), Alina Petraru.

Potrivit sursei citate, traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de intrare în România.

"Începând din data de 15 ianuarie 2024, ora 16.15, traficul prin PTF Siret pentru automarfare, pe sensul de intrare în ţară, este întrerupt, din cauza protestelor fermierilor şi transportatorilor", a afirmat oficialul STPF.

În schimb, în această perioadă, tranzitul prin PTF Siret al autoturismelor, microbuzelor şi autocarelor s-a desfăşurat atât pe intrarea, cât şi pe ieşirea din România.

UPDATE 13:22 - Vama Urziceni, din Satu Mare, complet blocată din cauza protestatarilor.

”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers ale DN 1F, în Vama Urziceni, judeţul Satu Mare, din cauza autovehiculelor transportatorilor care protestează”, a transmis, miercuri, Centrul Infotrafic.

Protestele continuă, miercuri, în mai multe zone din ţară, drumuri sau vămi fiind blocate.

UPDATE 11:17 - Primele măsuri pentru deblocarea traficului de marfă prin PTF Siret

Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele de se vor deplasa în coloane de câte zece de la Siret până în Punctul de Trecere a Frontierei.

Jandarmeria informează că, miercuri dimineaţă, la protestul agricultorilor mai participau 52 de tractoare, şase camioane, 15 autoturisme şi aproximativ 100 de persoane. 

UPDATE 11:00 - Coloana de camioane blocate în Vama Siret de protestul agricultorilor se întinde pe aproximativ 20 de kilometri

Coloana de camioane de pe DN 2, la ieşirea din România spre Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, măsura, miercuri dimineaţă, aproximativ 20 de kilometri, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Ovidiu Mugurel Laicu.

Maşinile sunt blocate de protestul agricultorilor care, începând de luni, au ocupat trei din cele patru benzi de circulaţie de pe tronsonul dintre oraşul Siret şi Punctul de Trecere a Frontierei.

"Coloana de maşini ajuns până la Grăniceşti", a precizat Laicu.

UPDATE 7:45 - Infotrafic - Circulație cu restricții în două județe din cauza protestelor transportatorilor și fermierilor

Centrul Infotrafic informează miercuri dimineaţă că traficul rutier este restricţionat în două judeţe din cauza protestelor transportatorilor şi fermierilor.

Este vorba de Ilfov, pe DN 2 - Afumaţi, unde banda 1 a sensului de mers către Capitală este ocupată de autovehiculele parcate, circulaţia desfăşurându-se pe banda 2, şi de Suceava, pe DN 2 - Vama Siret, unde sensul de ieşire din ţară este ocupat de autovehiculele protestatarilor şi se poate circula pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcţii.

Aproximativ 250 de camioane aşteptau, marţi la prânz, să intre în Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, însă accesul acestora a fost blocat ca urmare a protestului agricultorilor.

 

La Constanța, protestatarii nu cedează. Zeci de camioane au blocat mai multe porţi de acces în Portul Constanţa pentru a doua seară consecutiv. La poarta cinci, s-a iscat însă un scandal uriaș între manifestanți și oamenii legii. 50 de șoferi au rămas fără permis, iar protestatarii susțin că jandarmii le-au întins o cursă.

@ordinea.ro Noaptea, printre protestatari, pe drumurile de acces în Portul Constanța. Kilometri de TIR-uri! Totul este blocat și cel mai probabil va dura zile și nopți în șir. Ce vor protestatarii? În primul rând, mai mult respect. #foryou #foryoupage #fyp #stiri #news #meeting #protest #constanta #portulconstanța ♬ sunet original - Ordinea.RO


Și tot în portul Constanța, protestatarii caută soluții pentru a nu pleca acasă. Oamenii și-au făcut ceai în plină stradă pentru a se încălzi.




În Afumaţi, la un pas de centura Capitalei, mai multe camioane și utilaje au continuat să blocheze circulaţia.

@madalin_agroyoutube

 

♬ sunet original - Madalin AGRO - YOUTUBE VIDEO


Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei din Vama Siret este blocat de zeci de tractoare şi utilaje agricole care au continuat să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi vamă, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.

Și angajații companiilor de ride sharing de la Suceava s-au alăturat în semn de solidaritate protestului.

@emanuel975 #protest #vama #siret ♬ original sound - zen™

Între timp protestatarii au depus o cerere la primăria Capitalei pentru a manifesta în Capitală cu aproximativ 15 mii de utilaje, însă aceasta a fost respinsă de Nicușor Dan pe motiv că există riscul ca Piața Victoriei să cadă sub greutatea numărului uriaș de autovehicule.