MENIU

Transparenţă în achiziţiile publice din sănătate: Ce informaţii vor fi obligate să publice spitalele

<p>Cum s-a făcut renovarea la Spitalul de Arși? Medic: Bacteriile și ciupercile au rămas neatinse</p>

Spitalele şi celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii vor fi obligate ca, în termen de șapte zile de la semnare, să declare, pe o platformă publică proprie, toate contractele de achiziţie mai mari de 20.000 de lei. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, iar actul normativ a fost deja trimis la Monitorul Oficial și va intra în vigoare în momentul publicării.

Ordinul de transparentizare a achizițiilor din sistemul sanitar, obținut de Realitatea Tv, se aplică tuturor „spitalelor publice, serviciilor judetene de ambulanţă şi instituţiilor cu personalitate juridică aflate în subordinea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii”.

Prin acest ordin, toate achizițiile din sistemul sanitar românesc - un sistem cu un buget uriaș, dar într-o permanentă criză de fonduri - vor putea fi văzute și consultate de oricine.

Conform documentului, acestea „au obligaţia de a transmite electronic Ministerului Sănătăţii, folosind adresa - monitorizarecheltuieli.ms.ro, informaţii cu privire la achiziţiile publice şi contractele ce implică utilizarea patrimonului public, în scopul transparentizării acestora”.

Regula se aplică achiziţiilor publice cu valoare de peste 20.000 lei care trebuie declarate pe site-ului ministerului în termen de șapte zile de la semnarea contractului. Declararea presupune, de fapt, publicarea fiecărui contract în parte, a documentelor din dosarul achiziției sau a contractelor de închiriere a spațiilor în spitale, și ele supuse acestei noi măsuri de transparentizare. Același regim îl au și actele adiționale încheiate sub umbrela acordurilor-cadru.

Totodată, pentru o mai ușoară urmărire a cheltuirii banilor publici în sănătate, spitalele vor fi obligate să-și publice pe acest site și bugetele anuale, iar la începutul fiecărei luni un update cu execuția contractelor.

Aceste informații din documente ar putea fi anonimizate de instituțiile din sistemul sanitar și abia apoi încărcate pe site-ul MS.