MENIU

Traian Băsescu, în Portul Constanţa, unde va decora nava şcoală "Mircea"

Traian Băsescu, în Portul Constanţa, unde va decora nava şcoală Mircea / Foto: Arhiva MEDIAFAX

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, sâmbătă, în Portul Constanţa, unde participă la ceremoniile de întoarcere din voiaj a navei şcoală "Mircea", el urmând să înmâneze echipajului vasului Ordinul "Virtutea Maritimă" - în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul navei.

Preşedintele a ajuns la Constanţa în jurul orei 13.00, cu un elicopter care a decolat în dana militară a portului.

El a mers apoi în terminalul de pasageri al Portului Constanţa, unde a fost primit cu Garda de onoare.

Şeful statului va înmâna echipajului navei şcoală "Mircea", care s-a întors sâmbătă din marşul anual de instrucţie, Ordinul "Virtutea Maritimă" - în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului.

 Decretul de decorare a fost semnat de Traian Băsescu încă din luna martie a acestui an, "în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute de-a lungul timpului de echipajul vasului".

Şi în august 2009, preşedintele Traian Băsescu a decorat pavilionul navei şcoală "Mircea" cu ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler cu însemn pe timp de pace, remarcând că, în cei 70 de ani de existenţă a navei, nu a mai fost decorată de nimeni. Băsescu a participat şi atunci la ceremoniile prilejuite de reîntoarecerea navei din marşul anual de instrucţie.

Nava Şcoală "Mircea" s-a întors din voiajul anual de instrucţie în care a plecat în 31 aprilie, ancorând sâmbătă dimineaţă în Portul Constanţa. În această perioadă, nava "Mircea", având la bord un echipaj format din 134 de ofiţeri, maiştri militari şi cadeţi români, alături de opt cadeţi străini, a participat la Regata Marilor Veliere din Marea Neagră. Eveniment important în calendarul competiţional de profil, Regata, la care au participat cele mai mari 13 nave cu vele din lume, a început în 30 aprilie, din portul bulgăresc Varna, prima cursă defăşurându-se între Varna şi Novorossiysk (Rusia). După repoziţionarea flotei în portul rusesc Soci, cea de-a doua cursă a regatei s-a desfăşurat între 18 şi 24 mai pe traseul Soci - Constanţa, urmând să se încheie în Portul Constanţa cu patru zile de evenimente nautice şi culturale.

În Portul Constanţa sunt ancorate în acest weekend şi vor putea fi vizitate cele 13 nave cu vele care au participat la "Regata Mării Negre".

Nava şcoală Mircea este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind Bricul "Mircea", construită în 1882 în şantierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944.

Nava şcoală "Mircea" a înscris în jurnalul său 11 marşuri în Marea Neagră, cu vizitarea principalelor porturi ale statelor riverane, 16 voiaje în Marea Mediterană şi opt în Oceanul Atlantic.