MENIU

Traian Băsescu avertizează: Guvernul nu a înțeles esența PNRR, aparatul administrativ este incompetent! Ce soluție propune pentru îmbunătățirea proiectelor

Traian Băsescu

Europarlamentarul Traian Băsescu a declarat joi, la Realitatea Plus, că guvernul României ”nu a înțeles esența Planului Național de Redresare și Reziliență”, lucru care explică și eșecurile ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, în negocierile de la Bruxelles. Fostul președinte a adăugat că aparatul administrativ este incompetent și a propus ca soluție să se apeleze la ajutorul Băncii Europene de Investiții. 

”Cîțu poate să vândă cui vrea ce spune după întoarcerea de la Bruxelles. După două eșecuri ale lui Ghinea, a fost trimis acasă să vină cu un PNRR ajustat până pe 31 mai, asta pentru că guvernul nu a înțeles esența acestui program care vizează relansarea. De asta are și termenul de ”redresare”. 
Înseamnă investiții rapide cu proiecte pregătite gata să fie finanțate, care să contribuie la o creștere pe investiții, nu pe consum. Iar ne batem cu pumnul în piept ce creștere economică avem noi în Europa, uitând că e o creștere bazată pe consum, care ne mărește deficitul comercial. 
Bani avem, dar stăm cu ei pe masă și nu îi cheltuim pentru că nu avem proiecte credibile pregătite”, a spus fostul președinte.

Băsescu a criticat incompetența funcționarilor din aparatul administrativ și, avertizând asupra riscului ca România să piardă bani, a recomandat guvernului să ceară ajutorul Băncii Euopene de Investiții. 
”Nu e doar vina miniștrilor, avem un aparat administrativ foarte slab, incompetent. Miniștrii vin și pleacă, dar funcționarii sunt acolo. Dacă îi dai afară, se duc în instanță și le plătești și salariul din urmă. 

O spun public: dacă ne mai batem joc făcându-ne că facem proiecte, o să rămânem cu mare parte din acești bani necheltuiți și iar o să spunem că nu am avut noroc. Singura soluție este să apelăm la expertiza Băncii Europene de Investiții, care pune la dispoziția statelor membre experți care vin și fac proiecte. 

C.E. se va împrumuta de pe piața europeană cu o dobândă de 0,3% și cu rambursarea creditului până în 2050. Problema este că pune condiții ca să dea banii ăștia. României îi convine că jumătate sunt grant, jumătate, alte 14 mililiarde, le ia cu 0,3% dobândă, față de 3%-4% cât ne împrumutăm noi pe termen mediu. Dar UE pune condiții: banii nu pot fi dați în salarii, în pensii, nu pot fi folosiți la consum”, a explicat fostul președinte. 

Citește și: ”Reforme din PNRR agreate la Bruxelles: plafonarea salariilor, reducerea pensiilor speciale, închiderea unor companii, modificarea legilor justiției”