MENIU

Tragedie în munții Rodnei - Cel puțin un turist străin și-a pierdut viața într-o avalanșă, iar alți 2 sunt răniți

Cel puțin o persoană a murit joi, surprins de o avalanșă în munții Rodnei, în zona Borșa. Salvamontiștii și echipaje de salvatori au intervenit pentru recuperarea altor două persoane rănite. Toți făceau parte dintr-un grup de turiști polonezi ce veniseră la schi în România. Meteorologii au avertizat că este risc însemnat de avalanșă în mai multe masive muntoase în aceste zile.

Avalanșă în masivul Rodnei, zona Borșa. Din primele informații, este vorba de un grup de turiști polonezi ce practicau schi de tură. Aceștia au plecat spre Vârful Prislop cu snowmobilele. O persoană a decedat, iar alte două au fost rănite după ce au fost date dispărute inițial. Potrivit Realitatea PLUS, salvatorii au găsit la fața locului două persoane rănite care sunt evaluate medical.

Avalanșa s-a produs în zona Vârfului Prislop, pe raza comunei Borșa, județul Maramureș. Din primele informații, trei persoane au fost surprinse de avalanșă. Este vorba de un grup de turiști străini aflați la schi de tura.

Solicitarea intervenției s-a făcut prin apelul la 112 la ora 14.21. 

Forțele de intervenție au ajuns la față locului, turiștii fiind găsiți la 15 km de drum. Sunt prezente echipaje de la Secția de Pompieri Vișeu de Sus, cu 2 echipaje EPA SMURD și Salvamont Borșa, IJJ MM. 

Două persoane din grupul de turiști sunt în viață și sunt evaluate medical. Ele urmează să ajungă la baza Salvamont Borșa. Persoana decedată a fost surprinsă de avalanșă când se afla pe snowmobil.
 
Cei trei turiști porniseră către Vârful Prislop cu snowmobilele, fiind surprinși de avalanșă în Pasul Prislop, potrivit ziaruldemaramures.ro. Doi au reușit să iasă de sub zăpada, dar, din nefericire, al treilea a murit.
 
Un elicopter SMURD continuă să survoleze zona pentru a avertiza în cazul unei noi avalanșe.
 
 
Meteorologii au avertizat de pericolul de avalanșe în munții Rodnei, riscul fiind însemnat până joi seara, la ora 20.00.

La peste 1800 m, în partea superioară a stratului întâlnim un strat instabil de zăpadă relativ recentă, cu o grosime ce depășește pe alocuri 30-40 cm, iar pe anumite văi sau zone adăpostite sunt troiene şi depozite însemnate. În zona crestelor sunt formate numeroase plăci de vânt, mai ales pe versanții estici și sudici. Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat și întărit. Pe pantele suficient de înclinate și pe văile unde sunt depozite mari de zăpadă, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, prin alunecarea stratului puțin rezistent de la suprafață (constituit în principal din stratul de zăpadă recent depusă) sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind prezent mai ales la supraîncărcări ale stratului, dar pot apărea chiar şi spontan. Avalanșele pot angrena izolat și straturile subiacente, mai vechi”, au avertizat meteorologii în buletinul nivometeorologic.

Și la altitudini de sub 1800 m, stratul de zăpadă prezintă o zonă de zăpadă recentă, local de peste 25 cm, ce are stabilitate și rezistență reduse. Zăpada de la altitudini joase este umezită și se va umezi suplimentar pe fondul temperaturilor diurne ușor pozitive. Izolat se vor putea produce chiar şi spontan avalanșe de dimensiuni mici sau medii, prin alunecarea acestui strat umezit și puțin stabilizat de la suprafață peste cel mai vechi și întărit, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar la supraîncărcări slabe, au mai atenționat meteorologii.

Mai multe articole despre: