MENIU

Tragedie de Crăciun în Iași: Un bărbat, cu alcoolemie de 9 la mie, a înghețat în propria casă - Medicii nu l-au mai putut salva

Tragedie de Crăciun în Iași: Un bărbat, cu alcoolemie de 9 la mie, a înghețat în propria casă

Primul caz de deces din cauza frigului a fost anunțat la Iași după sărbătoarea de Crăciun. Este vorba de un bărbat care avea și o alcoolemie de 9 la mie.

Medicii care au încercat să-l salveze au constatat , cu stupoare, că, pe lângă hipotermie, avea o alcoolemie record - de 9 la mie.

Bărbatul, de 54 de ani, din localitatea Româneşti, a fost adus la spital de Ambulanţă, de acasă, în primele zile de Crăciun, în comă, cu alcoolemie cu nivel foarte crescut, respectiv de 900 de miligrame la decilitru (9 grame la mie) şi o temperatură de 24,9 grade. Primele informații arată că bărbatul a băut acasă, de Crăciun, dar, cu o asemenea concentrație a alcoolului în sânge, nu a mai dat drumul la căldură în casă. În nordul României, temperaturile au scăzut simțitor începând din prima zi de Crăciun.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi, a declarat că în cazul bărbatului, „cu o hipotermie severă, comă etanolică, s-a instalat stop la câteva minute de la ajungerea în UPU. A fost resuscitat timp îndelungat, dar din păcate nu a răspuns. Este un caz pe care din păcate îl va analiza mai departe Medicina Legală”.

„Secundar consumului de etanol, au fost şi foarte multe agresiuni, în special agresiuni în familie, dar şi victime din accidente rutiere cauzate de consumul de alcool.

Au ajuns şi pacienţi cu boli cronice, care fie s-au acutizat în zilele anterioare Sărbătorilor, fie au fost găsiţi acasă în stare gravă de rudele care s-au întors din străinătate, de copii, de nepoţi. „Am revenit bine din punctul de vedere al cazurilor COVID, dar nu şi din punctul de vedere al cazurilor de traumă şi boli cronice acutizate, cu decompensări acute”, a mai spus Diana Cimpoeşu, potrivit Ziarul de Iași.