MENIU

Tradiţii şi obiceiuri din Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci până joi

Tradiţii şi obiceiuri din Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci până joi

Daca ti-ai curatat sufletul si corpul prin post si rugaciune, este momentul sa te ocupi si de casa si de gradina ta, ca Pastele sa fie unul plin de lumina, dragoste si bucurie.

In Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, se face curatenie generala in gospodarii. Curtile sunt maturate, surile sunt curatate de gunoaie, gardurile sunt reparate, santurile sunt curatate de namol si adancite. Casele trebuie sa straluceasca de curatenie pentru ca ele "te blestema daca Pastile le prind necuratate".

In lunea Saptamanii Mari se scoate totul la aerisit, se lipesc si se varuiesc casele iar mobilierul este spalat si reparat.
Pana miercuri, inclusiv, sunt permise muncile in camp. Dupa aceasta zi barbatii trebaluiesc pe langa casa, ajutandu-si nevestele la treburile gospodaresti.

In Joia Mare, data limita slujbelor speciale dedicate mortilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine si fructe pentru a fi sfintite si impartite, apoi, de sufletul mortilor, parte preotului, parte satenilor aflati la biserica, in cimitir sau pe la casele lor.

Citeşte mai mult pe feminis.ro

Mai multe articole despre:
post Paşte tradiţii Săptămâna Mare