MENIU

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Floriilor. Ce nu ai voie să faci. Ce trebuie să știe toate femeile despre această zi

Tradiții de Sâmbăta Floriilor. Ce nu ai voie să faci astăzi. Ce trebuie să facă femeile

Tradiții Sâmbăta Floriilor 2020. FLORII 2020. Ce este interzis să faci cu o zi înainte de Florii și ce trebuie să știe toate femeile despre această zi de Moșii de Florii. În ajunul Floriilor se pomenesc sufletele celor care au murit, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”, iar femeile fac plăcinte.

 

Tradiții Sâmbăta Floriilor 2020. FLORII 2020. Astăzi, pe 11 aprilie, credincioșii prăznuiesc Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoresc minune făcută de Iisus Hristos, învierea lui Lazăr.

Aceasta este considerată cea mai mare minune a lui Hristos. Sâmbăta lui Lazăr mai este cunoscută și sub denumirea de „Moșii de Florii”. În această zi se pomenesc sufletele rudelor care au murit. 

În ajunul Floriilor se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În aceste zile se cântă cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

Ce trebuie să facă femeile cu o zi înaintea Floriilor

Tradiții Sâmbăta Floriilor 2020. FLORII 2020. De Moșii de Florii, gospodinele fac plăcinte și nu au voie să toarcă. 

Tradiția spune că cei care așteaptă la poarta Raiului pot să revină pe pământ dacă aceste lucruri nu sunt respectate.

Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite.

Plăcintele vor fi date de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. 

Ce simbolizeaza cele aduse la biserica de sâmbăta lui Lazăr

Pe langa coliva, traditia transmite ca la biserica trebuie adusi si colaci. Din punct de vedere etimologic, termenul de "colac" provine din limba ebraica, unde "challah" insemna "paine dospita". De asemenea, radacina termenului din ebraica face referinta tot la forma rotunda care reprezinta continuitatea sau legatura dintre noi si cei trecuti la cele vesnice.

Tradiții Sâmbăta Floriilor 2020. FLORII 2020. În mod normal, în această zi, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cununi cu flori de câmp.

În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr, despre moartea nefericită şi despre înmormântarea acestia.

În zona de sud, în sâmbăta Floriilor se mergea cu Vaiul, care inițial a fost un imn religios. Tradiția spune că fete împodobite cu salcie cântau din poartă în poartă și primeau ouă.

Tradiții Sâmbăta Floriilor 2020. FLORII 2020. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite, încondeiate de Paști, în Joia Mare.

De asemenea, în Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor sunt urările de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de curmal în Ierusalim de mulţimile care, peste doar o săptămână, l-au răstignit.