MENIU

Tradiții de Crăciun din inima Ardealului. Glasul colindătorilor răsună pe toate ulițele

Tradiții de Crăciun din inima Ardealului

Satul românesc devine de sărbători un colț de rai. Există multe tradiții și obiceiuri și, chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, cele mai multe s-au păstrat. O echipă Realitatea PLUS a mers în inima Ardealului și vă arată cele mai frumoase obiceiurile de Crăciun din această zonă. 

În județul Alba, mai exact în comuna Dumbrava, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun. Aici colindul a rămas una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Craciun.

Din generație în generație, tradițiile și obiceiurile au fost transmise prin viu grai.
Cu mic cu mare, dumbrăvenii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii.

Nici superstițiile nu au fost uitate și se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă.

Cu nostalgie în suflet, cei în vârstă își amintesc de datinile de odinioară și speră ca tradiția românească să nu moară niciodată.

„Când eram copilași și tot postul Crăciunul învățam colinde cu părinții, toți vecinii se adunau seara și colindau toate colinzile pe care le știau”, își amintește o bătrânică.

„Mergeam la colindat cu surorile mele și colindam ziua”, spune o altă bătrânică.

Tradițiile, portul popular, arhitectura caselor de lemn, peisajele unice şi așezământul unde își are loc Măsăstirea Dumbrava transformă zona într-una de poveste. 

Mai multe articole despre:
traditii craciun ardeal colindatori