MENIU

Toţi preşedinţii României au fost primiţi la Casa Albă, în timpul mandatelor. IMAGINI DE ARHIVĂ

Toţi preşedinţii României au fost primiţi la Casa Albă, în timpul mandatelor

Klaus Iohannis a mai fost de două ori la Casa Albă, dar nu în vizite oficiale. De altfel, toţi preşedinţii români au mers la Washington, în timpul mandatelor pe care le-au avut, fie că au mers oficial sau doar în vizite de lucru. Nicolae Ceaușescu a făcut cele mai multe drumuri în Statele Unite. 

Nicolae Ceauşescu este liderul român care a fost de cele mai multe ori la Casa Albă. În 1970 şi 1973, în perioada în care ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat, echivalentă celei de preşedinte, a fost invitat la Washington de şeful statului american Richard Nixon. 

Și Ion Iliescu a fost în două vizite de lucru în Statele Unite ale Americii. Prima oară în 1993, iar a doua oară doi ani mai târziu. Totuși, prima vizită oficială de după Revoluție a unui şef de stat român la Washington a avut loc în 1998, atunci când Emil Constantinescu a fost invitat de Bill Clinton. S-a întâmplat la un an după ce Clinton a venit în capitala României, momentul care a pus bazele parteneriatului strategic dintre cele două state. 

În 2003, în al doilea mandat, şi Ion Iliescu a primit o invitaţie oficială la Casa Albă, din partea preşedintelui George W. Bush. 

Bush a purtat discuţii la Washington şi cu Traian Băsescu, în timpul unor vizite care au avut loc în 2005 şi 2006.

Băsescu s-a întâlnit şi cu Barack Obama la Casa Albă, în septembrie 2011, în timpul unei vizite de lucru.

Şi Klaus Iohannis a mai fost anterior la Washington. Prima oară, în 2015, când a participat la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Atunci a fost primit la Casa Albă de vicepreşedintele Joe Biden. 

Un an mai târziu, în timpul unui summit care a avut loc în capitala Statelor Unite, Iohannis a avut şi o scurtă întâlnire cu preşedintele Barack Obama. 

 
Mai multe articole despre:
SUA Casa Albă America preşedinte