MENIU

Tot mai multe state întind o mână Africii în lupta cu pandemia de COVID: Rusia pune la bătaie 300 de milioane de doze de vaccin Sputnik V

Sursă foto: pixabay.com

Stoparea pandemiei de coronavirus este, în prezent, un efort comun al statelor lumii, care încearcă prin campaniile de vaccinare anti-Covid să pună frâne pandemiei, mergând până la eradicarea acesteia. Pentru statele sărace ale lumii acest vaccin este însă un lux, fapt pentru care se caută soluții atât prin programul COVAX, cât și independent de acesta. Rusia, spre exemplu, a decis să ofere Africii 300 de milioane de doze de vaccin Sputnik V împotriva COVID-19. Informația a fost confirmată, astăzi, de Centrul African de Control al Bolilor (CDC). Moscova a propus, de asemenea, un pachet de finanţare Echipei Operative pentru Achiziţia Vaccinurilor (AVATT).

Tot astăzi, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunţe o contribuţie de 100 de milioane de euro drept ajutor umanitar pentru campania de vaccinare în Africa.

AVATT a contractat 270 de milioane de doze de vaccinuri Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Johnson&Johnson.

Potrivit Uniunii Africane (UA), dozele suplimentare de Sputnik V ar putea permite Africii să atingă obiectivul de imunizare a 60% din populaţie.

Directorul CDC, John Nkengasong, susține că vaccinul rusesc va fi disponibil începând din luna mai a acestui an.

Conform celor mai recente date ale CDC, în Africa s-au înregistrat aproape 3,8 milioane de cazuri de contaminare cu coronavirus, adică 3,5% din totalul mondial, şi aproape 100.000 de decese în contextul epidemiei, scrie Agerpes.